Americká studie potvrzuje: Na Novinkách diskutují jen kreténi!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Virginia / US – Institut internetové gramotnosti (IIG)

„Jsou to všichni úplní kreténi!“ začíná článek v prestižním vědeckém časopise Modern motions. IIG se téměř dva roky zaměřovala na české uživatele internetu, neboť naše republika je ideálním vzorkem, který může reprezentovat evropskou kulturu. Navíc jsme dostatečně malý stát na to, aby se výstupy daly pohodlně zpracovat. V hledáčku vědců nakonec zůstala oproti původnímu záměru jen asi polovina populace, kterou spojovaly dvě webové stránky: Seznam.cz a Novinky.cz.

„Nejprve jsme netušili, proč se tak velká masa lidí shlukuje u tak trapné kopie Googlu. Prakticky kdykoliv uživatel zapl svůj Internet Explorer, jeho kroky neomylně vedly právě na Seznam. Prvně jsme si mysleli, že jej třeba mají nastaven jako domovskou stránku, kdo by však proboha něco takového dobrovolně dělal? Pak jsme si ale všimli ještě jednoho společného jmenovatele. Neodbytný hlad po uznání a potřebě být vidět. Skoro se nám to zdálo neuvěřitelné, když jsme v rámci analýzy přeložili první komentáře pod článkem o koťátcích a dočetli se, že koťátka jsou fajn, ale pokud na podzim nezvolíme SPD, koťátka už příští rok možná nebudou. Domníváme se tedy, že SPD je nějaká pokročilá vakcína proti kočičímu moru a vhodná doba pro očkování je na podzim.“

V březnu tohoto roku postihl Seznam rozsáhlý výpadek, který trval téměř čtyři hodiny. Podle výstupních informací se v České republice rozpoutala panika. Polovina lidí se domnívala, že nefunguje celý internet. Zbytek pak razil teorii, že je to nezvratný důkaz o blížícím se konci světa.

Praha se během březnového výpadku Seznamu potýkala i s rabováním a výtržnostmi. Na obrázku jeden z iniciátorů demonstrací za znovuspuštění internetu.

Univerzita se blíže věnovala především první části vzorku populace, která si myslela, že internet nefunguje vůbec. Prvním společným znakem byla značně omezená inteligence a neschopnost vnímání okolního světa. „U nás v institutu o takových lidech říkáme, že jejich předci ještě před sto lety lezli po stromě. Ale to je značně nekorektní. Navíc v České republice pro podobně smýšlející individua již existuje pojmenování, které je dokonce poměrně výstižné a je tam možné zahrnout prakticky všechny entity s problémem zavázat si tkaničky u bot. Ve slangovém slovníku se jim v České republice říká Slušnočeši.“

Po detailním průzkumu historie počítačů těchto uživatelů došla univerzita k šokujícímu zjištění, neboť většina Slušnočechů nikdy neopustila stránky Novinek a Seznamu.

Je tedy velmi pravděpodobné, že tito lidé ani netuší, že internet je v dnešní době již poměrně rozsáhlá síť čítající možná i několik set stránek.

Historie fulltextového vyhledávání prakticky neexistovala a pokud, obsahovala pouze fráze jako “SPD”, “Omyjo Tokamura”, “jak se kreslí háknkrojc”, “velké kozi” a fráze podobného ražení.

Modelový příklad české slušnopopulace. Žena drží stisknutý Shift, zatímco muž píše na Novinkách komentář.

Když jsme se subjektů dotazovali přímo, jak by internet vylepšili, ve většině případů se uživatelé shodli na faktu, že Novinkám schází možnost psát velkými písmeny. Držet Shift během psaní je značně komplikované, zejména, píšete-li delší text. Za výrazné usnadnění, které by dost možná trumflo velká písmena, je však považována možnost nastavit velikost fontu alespoň na 150, což by zajistilo dostatečnou viditelnost komentářů nesoucích důležitou nótu pro českou populaci.

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi