Dělníci při hloubení brněnského metra narazili na Balroga

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Že je Brno Praze pro smích mimo jiné proto, že nemá vlastní metro, případně jinou integrovanou hromadnou dopravu, je známo asi každému. Aby se druhé největší město České republiky vyrovnalo s požadavky metropole, začal během letošního roku magistrát budovat vlastní trasu podzemní dráhy, která ovšem kvůli konstrukčním komplikacím zaostává za původním plánem. Během hloubení tunelu totiž stavaři narazili na Balroga.

S výskytem zapomenutého Balroga stavební plány nepočítaly

„Rozhodli jsme se zbytečně neprodlužovat agonii brněnských obyvatel, a budování brněnského metra jsme naplánovali společně s modernizací dálnice. Je tedy pravda, že kvůli aktuálním stavebním pracím doprava v Brně a přilehlém okolí prakticky stojí, a z jednoho konce Brna se na druhý dostanete nejrychleji po svých, ale už v roce 2030 bude Brno mít dálnici s asfaltem namísto dusané hlíny a vlastní metro… -metro tedy pravděpodobně,“ upřesňuje vedoucí stavebních prací Bořek Avitel starší, který aktuálně řeší nemalé stavební potíže s probuzeným démonem Balrogem.

Právě na toho narazili dělníci při odstřelu skalního masivu na budoucí zastávce metra Myší díra, pod kterou se rozprostírá vstup do prastarého města trpaslíků Pipišlandu. „Je to samozřejmě nemilá situace, která celou výstavbu nejenže komplikuje, ale i zdržuje. Nejdříve se do temného otvoru vydali speleologové, následně se tam nahrnuli památkáři, ale ještě předtím, než nám stihli další výstavbu metra zatrhnout, sežral je probuzený Balrog. Je to taková poloviční výhra, protože ani on nás nechce nechat pokračovat ve stavbě,“ stěžuje si pan Bořek.

Zastávka Myší díry byla v Brně vybudována již v osmdesátých letech minulého století. K širšímu rozšíření metra však doposud nedošlo. Hlavní výhodou Myší díry je, že je přímo napojena na brněnské vlakové nádraží, čímž se stává důležitým cestovním uzlem.

V této době navíc již měly být hotové první dvě zastávky metra, a krom Myší díry mělo být zprovozněno propojení se zastávkou Brněnský orloj. K ničemu takovému ovšem kvůli běsnícímu démonu nedošlo, a to přesto, že Brněnská Dopravní Společnost Města (BDSM) splnila včas svoji zakázku, a na nástupišti Myší díry již čeká přistavená souprava podzemní dráhy, která má aktuálně podle platného jízdního řadu dvouměsíční zpoždění.

Cestujícím to podle všeho nicméně nevadí, což může být mimo jiného způsobeno tím, že se vagony staly vyhledávaným nocležištěm především pro různé živly a bezdomovce, kterým je v zásadě jedno, jestli je souprava někam odveze nebo ne. „Víte, já si počkám rád. Čekání a meditace čistý mysl,“ prohlašuje bezdomovce, který se nám představil jako Ghándí Alf. Je svého názoru je důležité mít v životě jen pár jistot. Že ráno znovu vyjde slunce, a že když se večer vrátí z lovu šavlozubých veverek, najde v podzemním tunelu přistavenou podzemní šalinu na svém místě.

Ghándí Alf patří k početné komunitě bezdomovců, kteří se na noc do metra uchylují před nočním poklesem teplot

Se situací přesto podle všeho magistrál spokojený není. Částečně proto, že Balrogovi podle všeho vyhládlo, a město nedisponuje žádnými dalšími památkáři, kterých by se mohlo zbavit příslibem podzemního trpasličího města. Brno tedy hledá nové možnosti, jak nasytit rozzuřené monstrum, kterému místní začali familiárně říkat Brněnský drak. Jako jedna z možností, která se nabízí je, že ke skutečnému propojení trasy Myší Díra – Brněnský orloj doopravdy nikdy nedojde. „Aktuální tunel o délce dvou set metrů bude sloužit výhradně pro dopravu potravy Balrogovi, který by se v dohledné době mohl stát vyhledávanou atrakcí metropole, která sice vlastní metro nemá, ale komu by kurva záleželo na podzemní šalině, když máme ochočeného démona,“ uzavírá stavitel Bořek Avitel.



Paralelní listy jsou nejlepší čtení na hajzl hned po složení osvěžovače vzduchu.
Dej stránce lajk a už nikdy se na něm nebudeš nudit!



Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi