Na dni vítězství bude Rusko místo vojenské techniky prezentovat ukořistěné pračky a další domácí spotřebiče

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Kreml se chystá na oslavy dne vítězství. Jarní inventura však ukázala, že většina pojízdné techniky byla využita k přezbrojení ukrajinské armády v rámci speciálního vojenského fiaska. Z rozhodnutí vedení Kremlu bude letošní den vítězství speciální a ponese jméno “Den nevýhry”. Místo tradiční vojenské přehlídky budou prezentovatelné zbytky ruské armády se standardním počtem končetin pochodovat ruským náměstím s pračkami a žehličkami. Navíc pokud do dne nevýhry Rusku zbude alespoň jeden generál, bude mít tu čest jít v čele přehlídky a národu prezentovat skutečný národní poklad – kilový balíček cukru krystal.

Den vítězství je v Rusku vždy velkou událostí, kdy je na rudém náměstí v Moskvě prezentována teoretická vojenská síla země. Rusko se na ni připravuje prakticky celý rok. Tak dlouho totiž trvá uvést do provozu starou sovětskou techniku, kterou často armáda zachraňuje z vrakovišť, kde se v rámci speciální korupční operace v ruské armádě většina těžké techniky ocitne. Uvnitř tanků se většinou vyskytuje nejméně tucet vojáků, kteří je pohání pomocí několika párů šlapadel. Naší redakci se podařilo sehnat svědectví přímo z prostředí ruské armády. Náš informátor se rozmluvit za úplatek porce cukru a tasty cheese z mekáče. Dle něj není ve hře ani nasazení moderních tanků T-14 Armata. “No tyvole. To byl průser. Přišel velitel a že teda chce na přehlídce ty Armaty. Jenže všechny ty jakože pojízdné prototypy, co jsme prezentovali v minulých letech, se taky poslaly na Ukrajinu. Nikdo těm idiotům neřekl, že jsou z kartonu, protože na reálné tanky nezbyly prachy. Sotva to přejelo hranici, polovinu sebral vítr a zbytek shořel, protože si uvnitř někdo zapálil a celé to chytlo,” popisuje zoufalý stav Sergej Segedyn. Naše redakce sice přislíbila, že jeho identitu neprozradí, ale je pravděpodobné, že byl buďto popraven za vyzrazení utajovaných informací, nebo odeslán do první linie na Ukrajinu.

Vizualizace letošního dne nevýhry.

Aby bylo 9. května co prezentovat, budou po rudém náměstí pochodovat ruští vojáci a prezentovat ukořistěné domácí spotřebiče. Kreml plánuje, že by se akce účastnili vojáci s oběma nohama. U chybějících rukou lze údajně přivřít oči. Avšak vzhledem k vývoji bojových operací není jisté, zda bude Rusko disponovat alespoň jedním takovým vojákem. Ve hře je tedy scénář, kdy se po náměstí budou valit vojáci bez noh na ukořistěných kancelářských židlích, odrážet se budou kradenými hokejkami a na provázku potáhnou ve vozících naložené domácí spotřebiče jako jsou pračky, vysavače, žehličky nebo třeba televize. Takovýto scénář by Kreml nepovažoval za prohru, neboť zatímco tanky si Rusko do jisté míry umí vyrobit samo, po odchodu západních firem se z elektroniky stalo luxusní zboží s cenovkou několika kilogramů cukru.

Ruští inženýři zároveň pracují i na přestavbě praček na moderní zbraně vhodné pro válčení ve 21. století. Hlavní konstruktér projektu označeného “Objekt Pračka-1” tvrdí, že jeho tým špičkových inženýrů s ukončenou základní školou je schopný z těchto spotřebičů vytvořit ničivé zbraně. “Všichni víme, že rána mokrým ručníkem bolí jak sviňa. A teď si představte, že celý ruský prapor vtrhne do Kyjeva a všechny ty nácky řádně vylíská morkýma ručníkama,” vypráví zasněně Alexei Konstruktov. Podobně by chtěl přestavět i další ukořistěnou techniku. Kombinací bluetooth reproduktorů a aut na dálkové ovládání by mohla armáda podnikat riskantní operace v týlu nepřítele, kdy by Ukrajince demoralizovali neustálým přehráváním “hitů” skupiny Nickelback. Konstruktov věří, že se mu podaří dokončit vývoj nových zbraní dříve, než bude i se svým týmem a jejich nenarozenými dětmi povolán na frontu.

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.