Renesance starého řemesla: České domácnosti se před zimou učí správně klepat kosu

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Až se zima zeptá, co jsme dělali v létě, některé rodiny budou na tuto odpověď připraveny. Kvůli výpadkům dodávek plynu a obecnému nedostatku v zásobování energií řada z nich přechází na alternativní zdroje tepla, přičemž podle dotazovaných respondentů drtivá většina z nich plánuje v zimě klepat kosu. Po téměř celém století tak toto zapomenuté řemeslo zažívá svou renesanci.

Jak správně naklepat kosu se dnes již téměř zapomnělo. S příchodem zimy se tato aktivita bude docela možná hodit.

„Když v tom máte správný švih, nic vás nezahřeje tak dobře, jako naklepaná kosa,“ promluvil s naší redakcí propagátor myšlenky S. Mrtka. „To vám pak jde práce od ruky… No co vám budu povídat. Kvóty se plnit musí, ať je zima nebo léto,“ poznamenává, a zároveň připomíná, že by se kosa měla naklepávat průběžně, což v zásadě odpovídá pravidelnému temperování bydliště.

„Samozřejmě jsme si nadcházející situace vědomi,“ sdělil nám premiér Fiala, který si uvědomuje vážnost situace, a má pro potenciální topenářskou krizi hned několik scénářů. „Tak můžeme to řešit tak, či onak. Nabízí se mnoho alternativních způsobů, jak zabezpečit v zimních měsících teplo,“ míní Fiala, přičemž připouští, že většina rodin díky vydrancované státní pokladně po ministryni influencerství Aleně Schillerové a aktuální tíživé ekonomické situaci nebude mít dostatek financí k tomu, aby investovala například do tepelného čerpadla nebo solárního systému. „Je proto pravděpodobné, že drtivá většina sáhne právě po ekonomicky nejdostupnější alternativě, a přes zimu budou jednoduše klepat kosu.“

Tváří zateplovací kampaně se stal Vojta Kokotek

Ostatně vláda nezahálí, a již nyní rozjíždí ve spojení s předními českými hobbymarkety rozsáhlou kampaň Kosa do každé rodiny. Právě kosa by se měla stát i symbolem podzimních voleb. To bylo možné vypozorovat z toho, že dvorní pozér české politické scény, Andrej Babiš, v týdnu navštívil venkov, aby zde nafotil sérii fotografií během sekání trávy s podtitulem Bez kose by bylo hůř. Předpokládá se, že kampaň bude směřována především na městskou část populace, která dnes již neví, co to kosa je, a k čemu se používá.

Jeden z možných plakátů nadcházejících voleb

O povědomí mezi spodním milionem občanů se pravděpodobně zvládnou postarat sami vesničané, a to bez nároku za honorář, tím, že po večerech ve vesnicích rozhazují kosy, čímž postupně upozorňují na blížící se zimu. „Teď u nás v obci evidujeme asi sedm výlepů kos. Především tedy v okolí místního hostince, a není náhodou, že právě prostřednictvím místních štamgastů. Ale každým dnem očekáváme, že se jejich počet bude dramaticky zvyšovat,“ míní starosta Sekáč z obce Kombajny. I on je názoru, že by se měla osvěta co nejvíce šířit, protože zima má být podle slupek cibule z Kauflandu tuhá, a řada rodin na ni připravena není.



Paralelní listy jsou nejlepší čtení na hajzl hned po složení osvěžovače vzduchu.
Dej stránce lajk a už nikdy se na něm nebudeš nudit!



Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi