Romové zakládají vlastní kryptoměnu Víkoin. Jednotkou bude jedno kilo

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 7 minut.

Rekordními sedmi pády do kanalizace skončila v Mostě víkendová noc ze soboty na neděli. Záhadu jsme se pokusili rozplést přímo na místě za pomoci plukovníka Železného, který dostal případ na starosti. Už během odpoledne jsme tak byli schopni díky naší investigativní činnosti přijít s reportáží, že za zmizelými poklopy kanalizace nestojí nic jiného, než spuštění nové romské kryptoměny Víkoin.

Gipsycoin zatím mezi romskou populací příliš emocí nevzbuzuje. Těžit se dá totiž pouze na počítačích s grafickou kartou

„Né, ty dylino. Šak je to eko a úplně imunní vůči inflaci,“ nechal se slyšet Demeter Varga, strůjce kryptoměny Víkoin. Podle jeho slov sice něco jako Gypsycoin existuje, ale Romové vždy důvěřovali jen tomu, na co si mohou sáhnout a hmotně vlastnit. Imaginární kryptoměna, která se vejde do zašifrované klíčenky, tedy mezi minoritou vzbuzuje poněkud rozpaky, čímž je předem odsouzena k záhubě. „My romové odjakživa věříme jen cikánskejm kartám. S nějakejma grafickejma na nás nechoďte,“ míní Varga, který zhodnotil bonitu Romů oproti gádžům tak, že je přísun dávek na českém ekonomickém systému tak nezávislý, že koruna v zásadě snižuje hodnotu kulturního bohatství.

Hlavní nevýhoda Cigkoinu je, že kopíruje hodnotu české koruny, která se vytěží z peněženky

„Hovno! Je na čase vzbouřit se proti gádžům a slabé koruně. To proto jsem vymyslel a prosadil Víkoin,“ vysvětluje dále Varga, který podle svých slov váhal – po přečtení příručky Těžíme krypto na kalkulačce pro začátečníky – nad několika různými variantami ryze české romské kryptoměny. Finálně se do užšího výběru protlačil Cigkoin, který by bylo možné těžit z kapes cestujících v městské hromadné dopravě. Problémem je, že hodnota Cigkoinu by odpovídala kurzu české koruny. V zásadě by to byla i přímo česká koruna, což trochu snižuje význam zavádění takovéto cikánské kryptoměny.

Přední romští ekonomové se obávají, že těžba plastového bordelu je příliš snadná na to, aby dosáhla nějaké významné hodnoty. Naleziště přitom neustále roste.

Jako druhá varianta se nabízela možnost vybudovat kryptoměnu na bázi Etherea, přičemž těžební jednotkou by bylo kilo plastového bordelu na sídlišti Chánov. Zde se ale přední romští ekonomové shodují v myšlence, že měna jako taková by podléhala silné inflaci. Množství bordelu totiž roste neúměrně poptávce po plastovém bordelu, což ještě více snižuje poptávku a výkupní hodnotu.

Existuje nepřeberné varianty Víkoinu, což vzbuzuje zájem i u sběratelů mincí

„No nakoněc sem s Eržikou a Pyštou vymysleli ten Víkoin. Má samá pozitiva. Tak předně je v obci vždy pouze omezený počet deklů na kanálech. Není je tedy možné těžit donekonečna, neboť jejich množství je striktně limitováno dodávkou městských úřadů a vodárenských služeb,“ míní Varga, podle kterého je takto zajištěna emise, a nehrozí tak, že by si nějaký podnikavec natěžil každý den třeba tři stovky deklů od kanálu, a jeho bohatství tak neúměrně rostlo. „Navíc jsou víka poměrně těžká. Já si teda nemyslím, že by byl někdo za noc schopen vytěžit a odvézt na kotouči třeba deset poklopů. Sám jsem to teď v noci zkoušel, a dal jsem jich sotva sedm,“ uzavírá Varga, který je se svým ekonomickým záměrem spokojen, a stejně tak i sám se sebou.

Tu noc z otevřeného kanálu tahali hasiči stokilovou Matyldu a dva cyklisty

O poznání menší radost z nové kryptoměny mají zranění občané, kteří v noci do neuzavřené kanalizace padli. Patří mezi ně i noční sociální pracovnice Matylda, která nebýt prsních implantátů, dopadla by jistojistě hůře, než jen s okem na punčoše. „Co koho má jako zajímat, že si těží kryptoměny. Maj si vydělávat stejně, jako každej jinej slušnej člověk,“ rozlítila se Matylda poté, co se dozvěděla, že víko na kanalizaci nechybělo náhodou. Podobně zareagoval i šestkrát soudně trestaný Pavel Grázl, který po noční fušce spadl do kanalizace i s lupem.

„Ještě nevíme, jak velké dopady bude mít na kriminalitu těžba nové kryptoměny,“ míní vyšetřující plukovník Železný. „Na jednu stranu tu máme situace, které vyloženě zvyšují riziko obecného ohrožení. Na stranu druhou to ale může znamenat, že se nám noční ulice podaří vyčistit od feťáků a kurev,“ kalkuluje Železný. „To by samozřejmě přinášelo mnohem větší benefit, než jednou za měsíc položit na všechny kanály ve městě nové poklopy.

S podobným opatrným nadšením reaguje i Česká národní banka, která oceňuje především to, že Víkoin je jako takový nezávislý na měně. Jako odolná slitina navíc odolává okolnímu nepříznivému podnebí, a není Víkoin snadné vyrobit, což snižuje šanci na padělání kryptoměny. Navíc Víkoin odpovídá hmotnostně přibližně ceně oceli za kilo, díky čemuž můžete Víkoin směnit prakticky v libovolné měně. Pokud se obchodování s Víkoinem osvědčí, Česká národní banka by do státní rezervy krom zlata a stříbra ráda zařadila i třicet kilo Víkoinu.

 


Hele, tuhle reklamu tvůj adblock nezachytil:

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi