Alena Schillerová chce řídit stát jako Monopoly

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 3 minut.

„Koruna v kurzech klesá ke dnu a my přece nepůjdeme s ní!“ prohlásila ministryně financí Alena Schillerová dnes ráno směrem k poslancům, zatímco nadšeně mávala figurkami populární deskové hry. Jakmile barevný set upoutal pozornost, navrhla již 1. dubna převést veškerou českou měnu na penízky z Monopolů.

Plán na záchranu státních financí naší nejlepší ministryně se opírá o tvrdá fakta. Hodnota bezcenných papírků vůči české koruně vykazuje stabilní růst, a tak by podle předních českých ekonomů mohla konverze měny zvednout výši hrubého domácího produktu až o desítky procent.

Razantní změny se těší všeobecné podpoře jak mezi poslanci, kteří již dávno ztratili ponětí o hodnotě peněz, tak mezi prostými lidmi, kteří sice doma už žádné peníze nemají, zato krabici s Monopoly ano. Ne všichni jsou však z pokrokového návrhu nadšeni, kupříkladu nezařazený poslanec Marian Bojko se pokusil o sabotáž, když jednu z herních figurek spolknul v domnění, že se jedná o Ivermektin.

Negativně se ke změnám staví také pan Karel Pitalista, předseda československého klubu milovníků Monopolů. „Vždyť nebudeme mít s čím hrát!“ sdělil naší redakci lakonicky, zatímco bojoval se záchvatem zoufalství a viditelně se třásl.

Rozverná Alena se do hry přímo vžila

K těmto problémům se již stihla vyjádřit i samotná strůjkyně ekonomického plánu. Ve svém Instastory zabrousila do mnohem větších detailů, známe tedy zásadní podrobnosti chystané akce. Dle bezprecedentního zákona by tak konverze měla být automatická a oboustranná, což by násobně zvýšilo poptávku po českých korunách v zahraničí. Lidé ve světě by zkrátka neměli s čím jiným hrát Monopoly. Ve hře jsou podle všeho také rozsáhlé investice do políček s vysokým nájmem, jednorázové sociální dávky za průjezd startem a masivní propouštění vězňů na kauci. Kontroverzní součástí je též zrušení antimonopolního úřadu. S ním by podle hot biker milf Aleny nebylo možné „řídit stát jako Monopoly.“

Dle poradce Ministerstva financí, Jakuba Čalouníka, by tyto reformy pomohly Česku přečkat státní bankrot, který je již naplánován na druhou polovinu letošního roku. Poslanci se sice na konkrétním datu zatím nedomluvili, panuje však obecná shoda vše pečlivě připravit a vyhlášení ponechat na vládě příští.

Post Author: XD

XD je vyznavač moderního umění a k této diagnóze vlastní i potřebné papíry. Jeho grafická kariéra začala, když ve svých 5 letech upirátil Malování. Ve volných chvílích věští z tarotových karet výkyvy na newyorské burze, oddává se platonické lásce nebo kontroluje, zda světlo nepřekračuje rychlostní limit.