Česká pošta spouští expresní doručování zásilek pomocí obléhací balisty

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 7 minut.

Česká pošta rozhodně není tím kostnatým molochem, za který jsme ji v posledních letech měli. Společnost se pod novým vedením stává agilním a konkurenceschopným monopolem pro doručování zboží kdykoliv a kamkoliv. Loni byla klientům představena zbrusu nová služba Balík v prdeli, který adresáty niterně připravoval na to, že na balík čekat nemusí, letos byla při slavnostní tiskové konferenci představeno revoluční doručování expresních zásilek obléhací balistou.

„Není to samozřejmě úplně revoluční služba. Říkejme tomu spíše evoluce,“ sdělil během tiskové konference mluvčí České pošty Jan Ztracený.  „Je jedenadvacáté století, doba pokroku, a i Česká pošta cítí, že má své rezervy a dokážeme naše služby zdokonalovat. Právě proto dnes představujeme zcela novou a inovativní službu expresního doručování.“

Expresní doručování bude pravděpodobně v podobné cenové hladině, jako služba Balík v prdeli. S tím rozdílem, že pokud zákazník nesplní podmínku nejnižší možné váhy, bude mu doúčtován poplatek za dlažební kostku.

Česká pošta se v tomto případě nerozhodla jít ve stopách zahraničního Amazonu, který již několik let koketuje s doručováním zboží pomocí navigovaných dronů. „Podívali jsme se na celou věc komplexně,“ vysvětluje Ztracený. „Proč neustále strkat peníze do vývoje, když rychlé, levné a účinné řešení již existuje?“

Tým odborníků České pošty se zastavil až na učivu dějepisu pro šestou třídu základní školy, kde objevili obléhací balistu – eso v rukávu tehdejších dobyvatelů a doručovatelů fastfoodu. „Myslím, že dnes už je naprosto jasné, proč je pizza placatá, a z jakého konceptu vzniklo první frisbee,“ vysvětluje zdárné úsilí vědecké sekce České pošty, ztracený. „Je pravda, že s doručováním špaget měli středověcí doručovatelé špaget poněkud časté reklamace, na stránku druhou, my budeme klientům doručovat balíčky, které jsou pečlivě zabalené. Není předpoklad, že by se tedy část zásilky jen tak zničeho nic ztratila,“ komentuje Ztracený.

Nedávná studie potvrdila, že doručování pizzy do domu bylo ve starém Římě naprosto běžné. Ovšem masové kuličky a olivy se doručovaly pouze v případě vyhlášení válečného konfliktu. Fungovaly totiž podobně jako brokovnice.

Vývojový tým České pošty však ovšem stál s geometrickým pravítkem před nelehkým úkolem. Podle záznamů běžný dostřel balisty dosahoval okolo šedesáti metrů, což je pro potřeby doručovatele stále žalostně málo. V tomto případě by totiž stále bylo jednoduší vyhnat do ulice ženskou s lístečky, aby si adresáti vyzvedli balíčky a dopisy přímo na poště, jak to ostatně dělala doposud. Naštěstí však nežijeme ve starém Římě a technologie od té doby pokročila. Díky speciálně modifikovaným nanovláknům se tak podařilo nakonec vyvinout tětivu, díky které je možné doručit balík až na vzdálenost tří kilometrů. „A to celé, představte si, s tolerancí na tři okna,“ chlubí se Ztracený, který přiznává, že přesnost doručování není stoprocentní, na stránku druhou jde díky díře v okně, případně ve zdi, poměrně snadno identifikovat, kam byl balíček omylem doručen. „V tomto případě se samozřejmě za mylné doručení omluvíme jak majiteli zásilky, tak i majiteli rozbitého okna. Balíček doručíme zpět na balistickou základnu a celý proces opakujeme. Samozřejmě v rámci reklamace zcela zdarma, čímž určitě potěšíme nejednoho klienta,“ vysvětluje Ztracený.

Hradby Pražského hradu jsou pro doručování četných dopisů od fanoušků příliš vysoké. Česká pošta proto zvolila inovativní přehazování pytlů přes hradby osvědčeným trebuchetem.

Z dostupných materiálů je zřejmé, že toto moderní řešení překypuje výhodami. V prvé řadě jde o nespornou rychlost. Pošta zároveň garantuje doručení i v případě, že nejste doma. Zmizí tedy otravný rituál dojít si pro balíček na poštu, přestože jste si vzali dovolenou a celý den čekali, až před vaším domem zazvoní pošťák. Balík vám díky expresní službě přistane do pěti minut od vystřelení v bytě bez ohledu na to, jestli doma jste, nebo ne. Další obrovskou výhodou, za kterou Česká pošta dokonce dostala od ministerstva zdravotnictví grant na vývoj, je, že předání zásilky je naprosto bezkontaktní a zcela vyhovuje požadavkům na hygienu v případě další pandemie.

„Řešíme teď dokonce rekord ve vzdálenosti doručení. Klient si z Číny objednal historickou sbírku míšeneckého porcelánu. Museli jsme kvůli tomu udělat na Letné další balistu. Jedno takové rameno doručovacího mechanismu má přes třicet metrů, ale dali jsme to,“ chlubí se Ztracený. „Paleta s porcelánem dopadla na rýžové pole, které bylo jen šestnáct kilometrů vzdálené od plánovaného místa doručení v Pekingu. Takhle si možná řeknete, že šestnáct kilometrů je hodně, ale s ohledem na to, že jsme paletu vystřelili do stratosféry a ta po sedmi hodinách dopadla na druhé straně planety, je to fenomenální úspěch.“

Porcelán nevyčíslitelné hodnoty byl doručen do Číny o celé štyři minuty dříve, než se očekávalo.

Česká pošta spustí ostrý provoz expresního doručování v nadcházejících dnech. Do té doby projekt stále funguje v testovacím režimu. I nadále se totiž vychytává poměrně velké množství much. Nepodařilo se například prozatím vyřešit obvinění Číny, podle které Česká republika narušila čínský vzdušný prostor, a následně se pokusila bombardovat hlavní město míšeneckým porcelánem.

 


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi