Jehovisty v České republice čeká reforma! Po vzoru České pošty budou nabízet i další služby!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Dost bylo klepání na dveře a nabízení slova Božího, o které nikdo normální nemá zájem. Svědky Jehovovy čeká celosvětově reforma. Nejen o tom byl letošní sraz Jehovistů, který se uskutečnil v létě nedaleko Prahy. Ačkoliv mnozí z nás, kteří nejsou vírou přímo zaujati, dostali do schránek po celé republice pozvánky, místo konání bylo až do samotného okamžiku ze zřejmých důvodů úzkostlivě tajeno.

Jednalo se totiž o opatření proti stále sílícím hlasům proti Svědkům Jehovovým. Z průzkumu veřejného mínění totiž vyplynulo, že klepání na dveře a povídání si o prastarém hipíkovi většinu lidí neskutečně sere.

To se pochopitelně neblaze podepsalo na prodejních výsledcích Bible za poslední rok. Meziročně totiž propadl prodej tohoto knižního bestselleru o 37 %. Podobně špatných výsledků se dostalo volnému pokračování Bible 2: Nový zákon, kterou si před stovkami let chtiví čtenáři doslova vymodlili. Kritici nicméně v posledních letech posměšně komentují, že Bible se od druhého dílu vůbec nikam neposunula a že změna vazby listů a pozlacení stránek ještě nutně neznamená, že si od Jehovistů musím koupit sedmý výtisk knihy, protože zrovna tahle se bude v knihovně výjimečně vyjímat a stane se perlou mezi ostatními knihami.

Jenže třetí díl je stále v nedohlednu a celým světem se šíří nevole v odkupu tisíce let starého příběhu. Situaci nepomáhá ani digitalizace a prodej Bible v elektronické podobě. Vše již došlo tak daleko, kdy se třeba ve Spojených státech Jehovisté pokouší Bibli prodat násilím.

Reportáž, kterou se nám podařilo z amerického Wisconsinu sehnat je datována na leden 2017 a je bohužel jen jedním z mnoha případů, kdy se prodejce Bible odhodlal jít přes mrtvoly jen proto, aby splnil svoji měsíční kvótu knihy. Je to svým způsobem pochopitelné, neboť prodej Bible je jediný zdroj jeho obživy a v Kanadě jsou známy již první případy, kdy Jehovista zemřel hlady. Podomní prodejce tedy bojuje doslova o holý život.

Alarmující situace tak donutila vedení českých Svědků Jehovových přehodnotit nejen marketingové schopnosti svých oveček, ale i samotný arzenál prodejních artiklů. S ohledem na prodejní výsledky se nejvíce dařilo oběžníku Strážná Věž, který podrobněji rozebírá náboženskou tématiku a nemilosrdně tak potírá prolhanou vědu. Problémem prodejnosti Strážné věže nicméně je, že je časopis rozdáván zdarma a příspěvky jsou pouze dobrovolné. Společná kasa se 130 korunami za rok 2016 je tedy hluboko pod výrobními náklady časopisu. Zcela logicky tak stojí tato církev před finančním krachem a nebýt státních příspěvků, jistě by již byla rozpuštěna.

Jehovisté tak od počátku příštího roku nebudou tlouci na dveře s lukrativní nabídkou jedinečné knihy, ale po vzoru České pošty budou nabízet i prodej výherních losů a tiskovin. S každým Svědkem budete zároveň moci uzavřít i výhodné pojištění zdraví i majetku. K dispozici bude taktéž přenosný stánek s psacími potřebami a kalendáři.

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi