Zákaz šachů řeší EU poté, co bílý střelec zmasakroval pět černých pěšců

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Za neslýchaný projev rasismu považuje Evropská komise události víkendového šachového turnaje v německém Norimberku. Během finálové partie zmasakroval bílý střelec pět pěšců, a rozhodl tak o výsledku zápasu. Jeho komplicem byl bílý kůň, který má na svědomí život tří černých figurek, mezi nimi jedné dámy. Solidaritu s padlými černými figurami vyjádřila například Francie, Belgie a Španělsko. Klasické šachy by tak měla nahradit korektní verze, ve které budou všechny figury i šachovnice černé. Hráč by měl mít také možnost vybrat si dva krále namísto krále a královny v originální verzi.

Na internetu se objevily záběry z inkriminovaného turnaje. Ze záznamu jasně vyplývá, že v každé z partií konané na turnaji táhl bílý jako první. Daná partie by se dala popsat jako masakr a naprostá genocida. Bílá strana postupně eliminovala všechny černé figury, dokud neobklíčila černého krále. Námi oslovení odborníci na rasovou korektnost a vyváženost to považují za naprosto skandální. ,,Já tady mám data z šachových turnajů za poslední dekádu a podle nich vyhraje bílý v 50,1 % případů. Jestli toto není důkaz bílé nadřazenosti, tak už nevím,” analyzuje situaci Ignác Vločka, předseda aktivistického spolku, jehož je předsedou, pokladníkem, šatnářem a také jediným členem. Řešením je podle něj kontumační ukončení zápasů ve prospěch černé strany, pokud by se procento vítězství bílých dostalo nad 50 %. Pouze takto lze údajně dosáhnout pravé vyváženosti.

Řádění bílého střelce značně ovlivnilo výsledek šachového turnaje.

Případ bílé nadřazenosti v šachu se stal natolik ožehavým tématem, že se dostal až na stůl Evropské komise. Ta původně plánovala šachy prostě zakázat, ovšem ukázalo se, že to by se nelíbilo početné komunitě hráčů tohoto fyzicky příliš nevyčerpávajícího sportu. Místo toho tedy přišla s regulemi, které budou muset šachy splňovat. Nově budou všechny figurky černé, což má zamezit rasově motivovanému vyřazování figur ze hry. ,,Systematické vyhlazování černých figur bílou věží je v 21. století nepřípustné. Omlouváme se všem figurám, které si musely toto v minulosti protrpět a soucítíme s nimi,” uvedla komise na webu. Z šachovnic rovněž vymizí bílá pole, nahrazená budou jednotnou černou barvou. Nikdo by podle komise neměl černým diktovat, jak se mohou pohybovat, i tato doba dávno pominula. Další novinkou bude požadavek na přítomnost dvou králů alespoň v jednom z týmů.

První zápas korektního šachu byl odehrán v Berlíně. Bohužel byl asi po patnácti minutách přerušen, neboť si soupeři vzájemně popletli figurky. To vedlo až k fyzickému střetu obou protivníků. Otto Schwarzenegger si navíc stěžoval, že byl donucen hrát se dvěma králi. To ho údajně znevýhodnilo. Dle jeho slov je král “k hovnu” a dáma je nepostradatelnou figurou. Jeho vyjádření vyvolalo vlnu nevole a tříletý zákaz hraní šachů na oficiálních turnajích.


Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.