Obec Řitka narychlo ruší pálení čarodějnic. Před domem Heleny Vondráčkové se začaly shromažďovat davy

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Nepříjemnou situaci řeší narychlo obec Řitka, kterou od rána bombarduje Helena Vondráčková četnými telefony a žalobami. Obec totiž v rámci kulturních akcí zařadila na konec dubna oslavu pálení čarodějnic, což si většina obyvatel Řitky a přilehlých obcí vyložila jako jedinečnou příležitost, jak zbavit svět vlivu této legendární pěstební dělnice plavuní z druhohor.

Helena Vondráčková vyhlíží přes svoji chaloupkou davy s loučemi a vidlemi

„Všechno je to naprosto evidentní provokace, která s nějakou kulturou nemá nic společného,“ míní výherkyně soutěže Faraon hledá superstar, která hovoří z vlastní zkušenosti, neboť je jedinou přeživší z raidu na nadpřirozené bytosti, který je v naší kotlině důvěrně znám jako Kladivo na čarodějnice. Čistku v řadách takzvaného Valpružina sněmu nakonec přežila jen úplnou náhodou díky byrokratické chybě, kdy ji kat omylem zařadil do kartotéky jako členku lovců čarodějnic. „Důrazně jsem žádala rozvášněný dav před mojí chaloupkou, aby si sbalil svoje vidle a louče, ale nikdo neuposlechl. Můj nekonečný hněv tedy míří přímo za starostou Řitky, který tuto událost pořádá,“ nechala se slyšet Vondráčková v rozhovoru s reportérem Ondřejem Požárem z televize Nova, který je obvykle posílán točit reportáže o požárech a jiných živelných katastrofách.

Ondřej Požár letos zamíří místo do Olomoučan do Řitky

„Paní Vondráčková je obecně v naší obci známa jako poměrně problematická osobnost,“ vyjádřil se na náš dotaz starosta Řitky Jan Mařenka, který jako rodák pamatuje i doby, kdy se jej snažila nalákat přes perník na lopatu. „Je zajímavé, že když se slavily Velikonoce, úplně neprotestovala proti tomu, aby ji naše mládež sešvihala pomlázkou. Aby takzvaně neuschla,“ míní Mařenka. „Ale jakmile se vynáší smrtka nebo se pálí čarodějnice, hned je oheň na střeše.“ Podle starosty navíc podobné problémy vznikají bez ohledu na to, jestli nějaké kulturní akce jsou nebo ne. Kupříkladu před místní samoobsluhou ji v prosinci zastavila projíždějící hlídka módní policie a po legitimaci vyzvala Helenu Vondráčkovou k tomu, aby sundala výzdobu, protože Dušičky už dávno skončily. „A podobné excesy tu řešíme na denním pořádku. Není divu, že se Helena vryla do podvědomí mnoha spoluobčanů,“ svěřil se Jan Mařenka. „Podle psaných záznamů ostatně Helena působí v kraji minimálně od roku 1119. Kosmova kronika je sice nejstarší písemnost, ale rozhodně nebyla v době svého vzniku aktuální, a tak přesný rok počátku kariéry není znám.“

K českým zvykům se Helena staví velmi selektivně

Dav před bydlištěm živé předlohy Věstonické Venuše mezitím během odpoledne dosáhnul asi tří set hlav. „Zatím jsem v bezpečí,“ svěřila se Helena. „povytáhla jsem chaloupku na kuří nožce o pár metrů výše, takže louče a vidle zatím nemohou poškodit ani podlahové topení. Přesto však očekávám zásah bezpečnostních složek, protože něco takového by se v civilizovaném světě přece dít nemělo,“ uzavírá Vondráčková.


Hele, tuhle reklamu tvůj adblock nezachytil:

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi