Na Karlovarsku byla objevena ruská trollí farma

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Od počátku ruské speciální vojenské operace můžeme na sociálních sítích pozorovat zvýšený počet obzvláště dementních příspěvků od uživatelů, kteří nám ještě před několika měsíci byli známi jako hlásná trouba odpůrců očkování. Za fenoménem s největší pravděpodobností stojí ruské trollí farmy, které začaly v České republice růst jako houby po dešti. Jednu takovou se podařilo počátkem týdne najít na základě anonymního udání na Karlovarsku. Přivolaná veterinární kontrola konstatovala, že trollové na farmě byli chováni v nevyhovujících podmínkách, a bude teprve rozhodnuto, zda budou trollové utraceni, nebo umístěni do ZOO.

„Předpokládali jsme, že se v České republice mohou vyskytovat nepovolené farmy ruských trollů,“ sděluje naší redakci vyšetřovatel Egon Brandoliny, specialista na vyvracení kravin na sociálních sítích. „Samozřejmě tu jsou i malochovatelé, fanoušci trollů, kteří si vystačí sami, a debiloviny s ruskou propagandou nejenže sdílí, ale i vymýšlí. Na první pohled ale rozeznáte napodobeninu a skutečný produkt ruské trollí farmy. S ohledem na to, že většina sociálních sítí je aktuálně v Rusku zakázána, bylo velmi pravděpodobné, že po Evropě začaly vznikat satelitní trollí farmy,“ vysvětluje Brandoliny, kterého nález osmi zbídačených trollů na nepovolené farmě nepřekvapil.

Malá Moskva je oblíbenou destinací ruských oligarchů

Trollí farma byla nalezena na Karlovarsku, kterému se přezdívá Malá Moskva. S ohledem na zvýšenou ruskou populaci bylo poměrně pravděpodobné, že se zde někde ilegální trollí farma bude nacházet. Vyšetřovatelé si dokonce ani teď nejsou jisti, zda se zde nenachází více podobně zařízených chovných stanic. Přitom nebýt anonymního udání, celá farma by mohla fungovat bez povšimnutí i několik dalších měsíců. „Ano. Skutečně chceme poděkovat anonymnímu social justice warriorovi, který nám odeslal velmi přesné informace o tom, kde se farma nachází. Nebýt toho, mohli trollové dokonce pojít hladem. Ruský farmář totiž péči o tato ubohá zvířata zanedbával, a chovné kusy byly nalezeny brodící se po kolena ve svých vlastních hovnech“, popisuje hrůzný nález veterinářka Lenka Utratilová.

Ruští trollové byli chováni v naprosto nevyhovujících podmínkách

Nelichotivě se o ruském statkáři vyjádřili i samotní trollové, kteří prý v prokremelsky motivovaných textech na sociálních zprávách šířili skryté zprávy s prosbou o pomoc. Kuriozní na celé situaci je, že dvě takovéto internetové lži převzal i Tomio Okamura, který je do svých videí převzal včetně šifrované zprávy o pomoc. Přesto se za dva měsíce nenašel mezi takzvanými vlastenci nikdo, kdo by prosbu o pomoc dokázal dešifrovat. „Částečně proto, že naše texty sdílí jen debilové. Nemůžete chtít od debila, aby nad obsahem kriticky přemýšlel,“ přiznává troll Vasil, který dle vlastních slov na ruské trollí farmě působil od začátku března, a vyprodukoval na tisícovku lží, které rozeslal po sociálních sítích. Více než polovina z nich přitom byla s šifrovanou prosbou o pomoc.

Mezi přední české malochovatele trollů se řadí například i Sany Davis, který posunul napodobování téměř k dokonalosti tím, že jako troll skoro i vypadá. Přes to všechno je to ovšem stále jen obyčejný debil.

„Stále probíhá šetření, a proto nemohu sdělovat žádné bližší informace. Pokoušíme se zjistit skutečné majitele ruských trollů. Pokud se prokáže, že jsou trollové skutečně v majetku Kremlu, pochopitelně je v rámci zachování česko-ruských politických vztahů utratíme,“ vysvětluje Utratilová. „Pokud se majitele identifikovat nepodaří, chovní trollové propadnou státu, a následně budou umístěni do ZOO, kde budou pracovat jako copywriteři pro INIZIO,“ uzavírá Utratilová.


Hele, tuhle reklamu tvůj adblock nezachytil:

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi