Křížový výslech Pavla Dorotky

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 11 minut.

Nějakou tu dobu jsme koketovali s myšlenkou rozhovorů s popkulturními osobnostmi. Problémem je, že rozhovory dělá kdekdo a vymezit se obsahově proti ostatním jednoduše nemusí být vždy jednoduché. Hozená rukavice se nám nakonec pod nohami objevila na fanouškovské stránce herce, režiséra, zpěváka, kuchaře, básníka, všeuměla a slavic verze Casanovy Pavla Dorotky, kterého mlčky sledujeme, protože je nesporně jednou z nejzajímavějších entit na českém Facebooku. Právě se vyptával svých fanoušků, jestli zde není ještě někdo, kdo by s ním mohl udělat rozhovor, a to bychom nebyli my, nepřispěchat v nouzi na pomoc. A tak vlastně vzniklo vůbec první interview pro novou rubriku Křížový výslech. Pavla jsme před samotným rozhovorem upozornili, že dotazy nemusí být vždy příjemné. Vlastně se je budeme snažit dávat tak trochu proti srsti, protože chceme zachovat podstatu satiry a ironie. Pavel nejenže souhlasil, ale vznikl i poměrně zajímavý obsah, kde se mimo jiného dozvíme, co Pavla popohání k jeho vysněné budoucnosti.

My jsme samozřejmě pro každou špatnost
  • Spousta našich fanoušků si pod jménem Pavel Dorotka nikoho nevybaví. Můžete se jim nějak představit a říci jim, v čem vynikáte nejvíce?
    Dobrý den, jmenuji se Pavel Dorotka, je mi 31 let a pocházím z Telče. Vyučil sem se kuchařem, ale od 25. roku života se věnuji herectví. Mám za sebou zhruba 40 mluvených rolí na televizní obrazovce, do toho se snažím uspět i jako spisovatel. Už letos by měla vyjít kniha „Pavel Dorotka – lev z Vysočiny“, do toho chci v budoucnu vydat básnickou sbírku. Mám zkušenosti též jako režisér, scénárista, mám menší zkušenosti i s modelingem a rád bych v budoucnu vstoupil do politiky. Je toho určitě mnohem víc. A v čem vynikám? Dokážu upoutat pozornost jako málokdo.

Pavel zaútočil dokonce na pozici československé SuperStar

  • Máte tedy opravdu široký záběr schopností. My ovšem také víme, že jste jeden z českých nejaktivnějších režisérů, scénáristů, herců a zpěváků zároveň, kterému se může rovnat snad jen Tomáš Magnusek. Můžete nám popsat v tomto směru Vaše největší úspěchy?
    Je pravda, že se snažím být hodně aktivní. Jsem člověk, který nedokáže jen tak sedět v koutě a nic nedělat. Pokud jde o největší úspěch, ten mě snad teprve čeká. Ale určitě si cením seriálu ze svého života „Pavel Dorotka – historky ze života“, který měl především na sociálních sítích velkou sledovanost, a mě tak dostal do podvědomí spousty lidí.
Pavla Dorotku jsme požádali, aby nám zaslal nějaké fotky, které přiblíží čtenářům to, kdo je a co dělá. Dopadlo to nějak takto.
  • Jak jste přišel na to, že právě o Vaše historky ze života budou mít diváci zájem?
    V první řadě jsem věděl, že když já, co by herec, co měl za sebou několik epizodních rolí na televizní obrazovce, začne o sobě točit seriál ze života, hodně lidí bude kroutit hlavou. Jako kdybych měl na kontě třeba tři český lvy, nikdo by se nedivil, ale takhle bylo jasný, že zájem bude už jen z toho důvodu, že si lidi řeknou „Co je na něm tak zajímavého? Doposud hrál v televizi jen epizodní role!“, a už jen z téhle zvědavosti bylo zřejmý, že bude pro začátek solidní sledovanost. Ta se dalšími díly zvyšovala, a já se tak dostal do podvědomí spousty lidí, kteří o mně předtím neslyšeli.
A takto
  • To zní opravdu skvěle! Svoje zážitky ve formě krátkých videí umísťujete především na YouTube. Máte přehled o tom, kolik takových fanoušků již máte, a kolik jich vidělo všechna Vaše videa? Která epizoda nebo film byl podle Vás přijat publikem vůbec nejlépe?
    To už dneska opravdu nedokážu spočítat, ale třeba když vyšla na Facebooku první epizoda Historek, dosáhla sledovanosti 27 tisíc zhlédnutí, což bylo na začátek po domácku vyrobeného seriálu dobrý. Ale třeba dokument „Pavel Dorotka – kontroverzní filmař“ měl jen na Facebooku víc než 500 tisíc zhlédnutí, což bylo asi zatím nejsledovanější video z těch, co byly přímo o mně.
A taky takto

 

  • To je na začátky ohromné. Na jaké číslo jste se od té doby pohnul?
    To je pokaždé jiné, záleží na tématu. Jinou sledovanost má moje tvorba a jinou sledovanost mají na Youtube či Facebooku moje zářezy v televizi. Ale jak už sem v předchozí otázce odpověděl, nejvyšší sledovanost – pokud jde o sociální sítě – měl dokument „Pavel Dorotka – kontroverzní filmař“, který měl zhlédnutí přes půl milionu.

 

  • Proč se domníváte, že jste kontroverzním filmař?
    Pod slovem kontroverzní si představuju člověka, co rád provokuje. Já rád provokuju se svojí tvorbou. Lidi občas říkají, že nemám sebereflexi, ale to není pravda. V reálu jsem úplně jiný, než před kamerou.

 

  • Když jsme u té sebereflexe, kde jsou Vaše hranice a kam byste nikdy nezašel? A naopak, jak jste přišel na to, že sebereflexi máte?
    Člověk, co nemá sebereflexi, nectí pravidla. Nemá ani žádný vzor, žádný jiný názor než ten jeho ho nezajímá, je zahleděný do sebe, je přesvědčený o svý dokonalosti. Kdežto já jsem člověk, co má své chyby. Rozhodně si nemyslím, že bych byl dokonalý. Proto určitě sebereflexi mám.

 

  • Hodnocení Vaší tvorby na CSFD připomíná 50 odstínů šedi. Mohou za to podle Vás takzvaní “hateři”, nebo je za tím nedostatek sebereflexe?
    Pravda, Historky mají na CSFD zhruba 20 procent. Na druhou stranu dokument „Pavel Dorotka – kontroverzní filmař“ má skoro 50 procent, což je více než spousta české tvorby. Když uvážíme, že dokument je nízkorozpočtový, není to úplně špatný číslo.
Výčet pořadů nápadně připomíná aktivitu jiného českého workholika Jaromíra Soukupa
  • To je pravda, nicméně v dokumentu „Pavel Dorotka – Vzestup filmaře“ Vaše příběhy označujete za, cituji „ukázal svoji druhou stánku geniality“. Mimo jiného zde taktéž sdělujete, že „máte odhad na diváka“, nebo že jste „da Vinci 21. století“ (vycházím alespoň z toho, že jste v titulcích uvedený jako jediný autor a scénárista). Zlé jazyky tvrdí, že se až příliš orientujete na tvorbu, která nemá význam. Na sociálních sítích se dokonce objevují zmínky o kinematografickém terorismu v podání Pavla Dorotky. Ale je možné, že jste doopravdy jen nepochopený génius, za kterého se pokládáte. Jak to tedy je? Nedomníváte se, že Vás třeba tuctová tvorba a snaha za každou cenu se zviditelnit spíše diskredituje?
    To srovnání s da Vincim je čistě jen proto, že jsem umělec, co dělá více oborů ,stejně jako Leonardo. Přece jen bych si nedovolil srovnávat se s Leonardem. Nikdy už nebude umělec jako byl Leonardo da Vinci. A pokud jde o moji tvorbu, myslím, že mě to nediskredituje. Nedělám nic špatného; a pokud se moje tvorba někomu nelíbí, vždycky má možnost si ji nepustit. Ale nebudu se měnit jen kvůli tomu, že se někomu nelíbí moje tvorba.

 

  • Jedná se tedy spíše o koníček, než pokus o proražení na prkna, která znamenají svět? Měl by se podle Vás fanoušek přizpůsobit obsahu, nebo v tomto případě skutečně platí, že nabídka určuje poptávku? 
    Určitě se nejedná o recesi. Pokud se bavíme o herectví, chci jednou dokázat, že jsem dobrý herec.

 

  • Kdy se to podle Vás zlepší a co pro to budete potřebovat?
    Myslím si, že můj nový kuchařský pořad ukazuje, že tam to zlepšení je.


V pořadu Varna nás Pavel Dorotka naučí dělat perník

  • Co chcete vzkázat svým fanouškům?
    Nikdy se nevzdávejte svých snů.

 

Pavel zároveň požádal, abychom v rozhovoru umístili pozvánku na jeho fanklub. Pokud vás tento všeuměl zaujal, neváhejte se připojit do jeho fanouškovské základy >>ZDE<<


Další, s kým chceme udělat podobný rozhovor je Milan Rokytka, který se do análů české popkultury dostal zejména díky otravě novičokem během oslav znovuzvolení prezidenta Miloše Zemana. Milanovi jsme pohrozili, že jestli na naše dotazy neodpoví, celý si ho vymyslíme. Na odpověď stále čekáme (Milane, všichni dobře víme, že to čteš!).

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi