Podle auditu je schodek rozpočtu Aleny Schillerové nelegální stavba

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 7 minut.

„Tak to prostě zašijeme do rozpočtu, stejně jako ty ostatní levárny,“ zkoušela dnes dopoledne v Poslanecké sněmovně obměkčit politiky Alena Schillerová, která stále ještě nemá jasno v tom, kdo, kdy a hlavně jak budou zaplaceny dva miliony za propagaci matéria Ministerstva financí. Andrej Babiš totiž razantně popřel informaci, že by dvoumilionovou fakturu mělo platit ANO. Zde ovšem tvrdě narazila i u zbytku Sněmovny, neboť Premiér Fiala získal právě dnes do rukou audit ministerstva financí, podle kterého je celý schodek rozpočtu nelegální stavba, a jako taková by měla být stržena.

Při tom všem rozhazování se stala jablkem sváru paradoxně dva roky stará série fotek, na kterých Alena Schillerová pózuje s pávem, čápem, taky kosem, vránou, Mustafou, Trevorem, Muhammadem a jinými černými ptáky. Premiér Fiala na informaci, že se jedná o propagaci ministerstva financí, zareagoval hloubkovým auditem.

„Já samozřejmě zcela protestuji,“ nechala se slyšet Alena Schillerová, která schodek rozpočtu pokládá za své životní dílo, a o megalomanské stavbě se nebojí hovořit jako o pyramidě faraona Ponziho, coby osmý ze sedmi divů světa. „Jestli jsem se něco za ty roky na ministerstvu naučila, tak to, že ne vždy je nutné vyplnit nějaké to lejstro, pokud potřebujete reagovat rychle. A že nejsou všechny papíry v pořádku? Prosím vás… nebuďme dětinští, jinak nás ta byrokracie sežere,“ snažila se dnes na půdě Poslanecké sněmovny Alena Schillerová obhájit schodek rozpočtu za loňský rok, ve kterém je z nějakého důvodu možné najít i položky jako šminky za půl milionu korun, náklady za holičku v době lockdownu, či blíže neurčené kancelářské potřeby pod označením ‘koule-vibrační-vodotěsné-XXL‘.

Stanjura si vjel s Alenou do vlasů již během nedělních Otázek Václava Moravce. Odpověděla, že se jí graf samozřejmě nelíbí, a vrátila smeč v podobě dotazu, co s tím chce tedy ministr financí dělat

Přístup ale rezolutně krom Fialy odmítá i současný ministr financí Stanjura, který v zásadě nesouhlasí s tím, že Alena Schillerová uznávala jako položky schodku rozpočtu například účtenky z Kauflandu. „Skoro se domnívám, že moje předchůdkyně nepochopila, co se od ní jako od šéfky kasy České republiky očekává. Ne, rozhodně nebylo v zájmu nikoho vybudovat schodek státního rozpočtu, který je co do velikosti po Velké čínské zdi další stavbou, která je pozorovatelná z vesmíru. Vlastně se jedná i o bezpečnostní riziko, protože schodek nemá majáček pro výškové stavby, a hrozí bezprostřední kolize s letadly. Je to černá stavba, a měla by být stržena pro dobro všech,“ trvá na svém Stanjura, který při svém projevu zuřivě trhal řečnickým pultíkem.

Schodek rozpočtu pro rok 2021 je postaven na dně Mariánského příkopu, aby nebyl tak vysoký

„Já som Aloně říkal, že to s tym foceným jako prehaňa, ale je zase prauda, že když sa podívatě do hysterie, je to pořád najlepšie minystryně finance. Nikdy. Nikdy drive se neobjevila ňa tomto poštu v Českeu republice žona, která by ďala finunce ťak do latě, ako Aluňa,“ míní její stranický kolega a stínový premiér Andrej Babiš, který se domnívá, že je to vše kampaň a namísto takovýchto drobností by se měli lidé dívat před sebe na to, jak koalice SPOLU naprosto nezvládá během jednoho měsíce spravit vše, co jim předchozí vláda zanechala jako sudička do vínku. „A jesli za ťo někdo může, tak určitě ten Kalůsek. Těn ožrala. Zabil lidi ces padáky,“ doplňuje Andrej Babiš, ačkoliv se ho nikdo neptal.

Když si Alena zrovna nehověla na Pařížské, ráda navštěvovala vrcholek schodku státního rozpočtu, kde je prý “nadpozemský klid a nádherný výhled”

Vidím schodek veliký, jehož výše bude hvězd se dotýkati. Tam v kase je místo, třicet stříbrných odtud vzali, inflace je olízá…
Alena Schillerová se takto pěkně situovala do kněžny Libuše v jedné ze svých básní

„Podle mě se celý problém zbytečně zveličuje. Časy se prostě mění. Jednou jste nahoře a jednou dole. Propady a růsty jsou základem pro dobře fungující ekonomiku. Koneckonců, jak my odborníci říkáme tájmtůbáj en tájmtůsele. Já si dokonce myslím, že prodat rezervy v době konjunktury bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat. Ani si nedokážu představit, jak jsme na tom mohli být teď, kdybychom se jich nezbavili,“ trvá na své obhajobě bývalá provozovatelka papírnictví Alena Schillerová, která po bankrotu zahájila strmý vzestup v karierním žebříčku na celním úřadě. I Schillerová nicméně s určitou dávkou nelibosti přiznává, že pokud by se nelegální stavba schodku rozpočtu strhla, byl by to pravděpodobně způsob, jak se vyrovnat s obrovským zadlužením České republiky. „I tak jsem ale názoru, že jestli máme málo peněz, stále si můžeme nějaké dotisknout. Snadná řešení jsou obvykle ta nejefektivnější. Ale tohle by mělo napadnout aktuálního ministra financí. To on se tu přece označuje za experta,“ uzavírá Schillerová.


Hele, tuhle reklamu tvůj adblock nezachytil:

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi