EU schválila dotace pro lokální varny. Podpoří uhlíkově neutrální pervitin

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Podporu pro lokální amatérské varny EU schválila za účelem zkrocení vypouštěných emisí, zlých žen a splnění cílů pařížské dohody, dle které připadne na osobu maximálně 1,8 tuny pařížského salátu ročně. Kromě finanční pomoci lokálním kuchařům uvolní Evropská komise také značné zásoby Modafenu, sirupu proti kašli a nastartuje školící program pro amatérské kuchaře, který povedou špičky v oboru, mezi které patří zvučná jména jako Walter White a Grundza. 

Pobídkami pro toto odvětví komise reaguje na nedávné protesty hnutí Extinction Rebellion, které se protestně složilo na křižovatkách v centru unijních měst. Podle informací naší redakce si nehráli na mrtvoly, čímž chtěli upozornit na klimatickou krizi, nýbrž se sjeli perníkem. Podle členo aktivistickó skupino Alžbětka Předávkovalo-Lehnulo-Neuhnulo-Triceratops-SojovéLatté-Kopačáko-BioZelenino-Nováko tak chtěli upozornit na v podstatě neexistující alternativu ke klasickému pervitinu, jenž si s ekologií hlavu příliš neláme. Ucpané dopravní tepny, které paradoxně blokovaly spíše veřejnou dopravu včetně tramvají, donutily komisi k spuštění dotačního programu.

Za uhlíkově neutrální pervitin protestovala i Attention Rebelion. Kila perníku zkonzumovaného při protestu se rovnají víkendové technopárty.

Jedním z opatření, které zajistí uhlíkovou neutralitu při výrobě této české národní pochutiny, je recyklace. Varna, jež bude mít zájem o dotaci, bude muset splňovat přísné recyklační podmínky, mezi které patří například konec jednorázových jehel. Během interního testování se uvažovalo o papírové alternativě, ale vyskytl se problém s penetrací do žíly. Varny produkující udržitelný pervitin budou odebírat použité jehly z nemocničních zařízení a dále je distribuovat se zálohou, podobně jako pivní lahve. Za jehlu vrácenou kterémukoli pouličnímu dealerovi dostane fetka zpět 3 koruny. Zcela upustit by se mělo také od balení finálního produktu do plastových dealeráků. Pervitin by se měl ke koncovému spotřebiteli dostávat výhradně v hnědých papírových svačinových pytlících. Nejtvrdším oříškem v celém výrobním řetězci však bylo využití samotných konzumentů této lahodné bašty. Po aplikaci drogy většinou přijde většina energie vniveč, když se fetky válejí po zemi na veřejných prostranstvích. Každý konzument udržitelného pervitinu tak bude muset odsloužit minimálně 12h v nejbližší továrně, kde zužitkuje všechnu svou energii. Zároveň si vydělají na další dávku a  vlivem únavy po celodenní směně budou mít potřebu se znovu nastřelit. Nastřelení poté nebudou mít sebemenší problém s další směnou. Tímto cyklem vytvoří perfektní perpetuum mobile.

Na dotaci nebudou mít nárok ti kuchaři, kterým někdy v minulosti varna vybuchla. Komise si totiž spočítala, že výbuch varny uvolní do ovzduší více oxidu uhličitého a ostatních škodlivin, než za rok vyprodukuje průměrná kolonie surikat. Jedním z výrobců, kteří na dotace nedosáhnou, je i třicetiletý přistěhovalec Mohammad Al-Bumprask, kterému jeho varna v Ostravě vyletěla do povětří loni v prosinci. “Tovaryš plachtil čtyři patra,” popisuje explozi Al-Bumprask. Exploze varny vzala Mohammadovi obživu a posunula ho zpět na začátek, když do Česka přijel na korbě náklaďáku v době vrcholící uprchlické krize. “No, já chtěl původně do Německo, ale když jsem vykoukl z korby na dálnici, praštil jsem se hlavou o ukazatel a vypadl do škarpy vedle. Tak jsem tu už zůstal,” popisuje své začátky v zemi Al-Bumprask. Po výbuchu se však postavil zpět na vlastní nohy, vzal si půjčku na Zonky a vybudoval varnu znovu. Nyní se kvůli dotačním podmínkám cítí rozhořčen, dle jeho slov má vcelku výbušnou povahu. “Jednou něco vyletí do vzduchu a už je člověk ocejchovaný do konce života,” stěžuje si Mohammmad.


Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.