Vláda vyřešila nedostatek nemocničního personálu. Lékaře a sestry nahradí průmysloví roboti

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Tuzemské nemocnice dlouhodobě trpí nedostatkem personálu, který je navíc špatně finančně ohodnocen. Andrej Babiš se proto jako zodpovědný hospodář a byznysmen světové třídy rozhodl nahradit špačkující zaměstnance roboty. Vláda tak schválila záměr nakoupit roboty z druhé ruky na Aliexpressu. Ti zprvu ulehčí přepracovaným zdravotníkům a v druhé fází projektu je zcela nahradí. Vláda spočítala, že by automatizací zdravotnictví mohla ušetřit až bambilion korun ročně. Úspora je ovšem pouze teoretická, je dost možné, že projekt bude nakonec mnohem dražší, jak už ostatně bývá zvykem.

První dodávka průmyslových robotů zamířila v rámci testovacího provozu do pražské fakultní nemocnice Bulovka. Zde bylo prvních pět robotů nainstalováno na covidové oddělení, kde nahradilo unavené zdravotní sestry. Oddělení je v současné době uzavřeno a dostanou se do něj jen elektrikáři a jiní servisní pracovníci. Uvnitř kmitá několik robotických ramen, které mají za úkol pacienty krmit, podávat jim léky a monitorovat jejich životní funkce. Vyléčené pacienty poté roboti nakládají na dopravník, který je vyloží před nemocnicí. “Samozřejmě jde zatím o testovací provoz, ladíme ještě detaily,” mírnil ministr Havlíček emoce na tiskové konferenci poté, co jeden z robotů místo do ramene píchnul pacienta stříkačkou přímo do oka. V budoucnu se počítá i s využitím na operačních sálech, robot odstraňující zanícené slepé střevo již není hudbou budoucnosti. “Tyhle mašiny svařovaly trubky někde v čínské fabrice. Myslím, že je jen dobře, když je využijeme na operačním sále při instalaci umělých končetin. Jaký je rozdíl mezi trubkami a přivařením kusu kovu místo nohy?” ptá se Havlíček.

Automatizované pracoviště využívá nejnovější poznatky moderní medicíny. Covid a vlastně všechny nemoci řeší nitrožilní administrací Sava

Kromě zmíněných průmyslových robotů pořídila vláda na dispečinky záchranných služeb vyřazené objednávací kiosky z KFC. Ty by měly rozpoznat potřeby volajícího a v případě nutnosti k němu vyslat sanitku. Jak ukázaly předběžné výsledky studie, v drtivé většině případů bylo místo sanitky vysláno vozidlo KFC rozvozu. Nicméně je nutné podotknout, že si volající mohli křupavé kuře vychutnat do pěti minut od hovoru na tísňovou linku.

Novinkou budou také diagnózomaty na ambulancích. Trend je totiž takový, že si lidé v poslední době diagnostikují své bolístky sami za pomocí internetu. V takovém případě není lékař na pracovišti vůbec za potřebí. Pacient do diagnózomatu vhodí dvacetikorunu, protočí válce a za pár sekund odchází s diagnózou, kterou si může doma v klidu progooglit. Pokud nebude spokojen, může automat nakrmit dalšími penězi a vytočit si jinou.

 

Za pouhou dvacetikorunu se mohou pacienti nechat odborně diagnostikovat. Třeba ta ostrá bolest na hrudi je jen obyčejná rýmička

Pozoruhodné je, že vláda nakoupila již vyřazené roboty, ale zaplatila plnou kupní cenu, jako kdyby šlo o nové kusy přímo od výrobce. “Tak logicky přece nechceme nového a nezkušeného robota. Tihle už mají něco nastříleno, jsou ověřeni provozem. Ta rez a to skřípání je důkazem, že to jsou držáci. Jestli je něco v nepořádku, ať mě klidně zavřou,” hájí nákup Hamáček, zatímco ho od řečnického pultíku zásahovka eskortuje do policejního antonu. “My jsme zachráňili tisíce živoťů. Ano, bude to drahé. Už teď víme, že na tom neušeťríme, ale živoť občanů je nade vše. Mně furt psali zdravotníci. Tisíce e-mailů, že ťo nezvládají. Tak teď móžu ísť dopiči. Už je nepotrebujeme,” převzal po Hamáčkovi místo u pultíku sám předseda vlády Andrej Babiš.


Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.