Žádné rybe v Běčvě nebyly, hájí se Babiš. Už jste viděli plavat rybe v kyselině?

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

„Je to nesmysel. Žádné ryby v Bečvě nikdy něbyly,“ otočil dnes překvapivě premiér Andrej Babiš argumentaci ohledně deseti tun otrávených ryb, které si vycucala opozice z palce jako kampaň. „S vodohospodáři jsme udělali rozbor vody a z výsledké je partné, že ve vodě nikdy nic žít němohlo,“ brání se Babiš obvinění, že chemikálie do Bečvy vytekly z chemičky Deza, která patří nějaké firmě z holdingu, která je napojena na Agrofert, se kterým Andrej Babiš nemá nic společného.

Deset tun mrtvých ryb na břeh Bečvy ve skutečnosti zřejmě někdo pohodil.

Je vhodné podotknout, že Andrej Babiš má pro své tvrzení i patřičné důkazy. Tři dobrovolníci z věznice Bory zmizeli v bublajícím toku řeky Bečvy, než se podařilo odebrat vzorek tekutiny, kterou domorodci popisovali ve vzpomínkách zastřených mlhou jako pitnou vodu. „Nakonec jsme pro vzorek vyslali specialistu v protichemickém obleku, a i tomu Bečva rozleptala gumáky až na kost,“ popisuje ekologický stav řeky ministr životního prostředí Richard Brabec zdravotní stav dobrovolníka odsouzeného za nevystavení účtenky za párek v rohlíku, který si s největší pravděpodobností do konce života přes kaluže už nezaskáče. Ministr Brabec je obvykle s Andrejem jedna ruka už jen proto, že je také na výplatní listině ANO. Není tedy zase až tak překvapivé, že svého zaměstnavatele hájí zuby nehty. „To, co si tady zase opozice navymýšlela, aby měla nějakou kauzu, to je s prominutím nesmysl. Tok řeky Bečvy podle chemických rozborů neumožňuje, aby se v něm něco živého nacházelo. Tím spíše pstruzi, kteří mají, jak známo, v oblibě čistou vodu. Ať se každý chytne za nos. Vždyť je to do očí bijící,“ hřmí Brabec a výhrůžně přitom mává nad hlavou leklou rybou.

Redakce Paralelních listů získala anonymizovanou zprávu chemického rozboru Bečvy

Ze zprávy vyšetřování údajné otravy Bečvy, kterou má naše redakce k dispozici, je zřejmé, že tekutina v řece je v zásadě žíravina. Rozbor vody musel být prováděn v mramorových miskách, protože vzorky sklo jednoduše leptaly. Technicky je proto nemožné, aby v řece cokoliv přežilo. Z logiky ministerstva životního prostředí je tedy zřejmé, že se jméno Andreje Babiše snaží někdo poškodit. Už zase.

Bečva má nádherná zákoutí plná romantiky

Ministerstvo životního prostředí přitom Bečvu oceňuje pro svůj klid. Řeka si líně teče svým korytem, a jen tu a tam v dálce zasyčí srna, která se přišla napít. V noci pak hladina září lehce zelenkavými odstíny, což dokresluje dokonalou romantickou scenérii. „Je ťo ojedinělá podnikatělská příležitost,“ netají se svými záměry Andrej Babiš, podle kterého si lež o otrávené Bečvě vymyslela opozice, protože mu chce kazit jeho podnikatelské záměry. „Minulé týděn jsme založili dokonce Protopopov tour. Naprosto ojědinělou cestovní ageňturu, která by měla lidem, zejména podnikatělům, kteří nejsou v holdingu ukázať krásy Agrofertrajiny. Osobně si myšlím, že nění nic krásnějšího, něž láni kvetoucí řepke a meandre tiše bublající Běčvy,“ míní Andrej Babiš, který chce cestovní agenturu použít jako verbovací vyjížďky na výletní pramici, s možností doplňkových služeb, jako například manikúra kombinačkami, akupunktura špendlíkem pod nehet, či potápění v sudu s nehašeným vápnem.

Kyselost Bečvy je neslučitelná se životem. Kdyby v ní nějaké ryby plavaly, vypadaly by patrně nějak takto.

Otázkou zůstává, kdo tedy do Bečvy vysypal deset tun mrtvých ryb, a zda skutečně šlo o pokus očernit dobré jméno Andreje Babiše. Policie podle zdrojů blízké redakci již kontaktovala Miroslava Kalouska s dotazem na jeho alibi.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi