Brno obhájilo prestižní titul největší únikové hry na světě

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Nadšení neskrývala brněnská radnice během vyhlašování ceny za nejpropracovanější a nejrozsáhlejší únikovou hru na světě. Tu totiž již potřetí za sebou obhájilo právě město Brno. Porota se sice ještě nestihla vrátit, ale podle posledních zpráv, které byly nalezeny u hlavního vlakového nádraží, komise ocenila zejména množství slepých uliček, které se až do poslední chvíle zdají být jako nadějná cesta k úniku z města. Šestičlennou komisi se k datu vyhlášení sice nepodařilo najít, byly však objeveny ostatky odborné komise z roku 2019.

Podobných značek je po Brně rozmístěno odhadem až několik tisíc

„Celý koncept jsme pojmenovali jako Přežít Brno,“ vysvětluje mluvčí brněnské radnice Balvína Bludná. Příliš se ani netajila myšlenkou, že celý koncept vychází z dřívějšího sloganu Žít Brno. Přes naprosto pozitivně laděné heslo se však Brno v uplynulé dekádě nevyhnulo nežádoucí migraci brněnských občanů do Prahy, kteří tak ve velkém množství měnili trvalé bydliště i přes posměšné označení náplavky. „Obecně vzato jsou kulturní akce v Brně úplně na hovno. Vlastně stejně jako životní styl, který se například s Prahou nedá srovnat,“ míní Bludná. „Museli jsme proto přijít s novými a neotřelými způsoby, jak udržet v druhém největším městě populaci, a to i proti její vůli.“ Bludná tak zřejmě naráží na ambiciózní projekt spolufinancovaný Evropskou unií, který je sice prezentován jako rozsáhlá rekonstrukce komunikací v Brně, prakticky ovšem funguje jako nekonečné bludiště.

„Život je slepá jednosměrka“

Dopravní podnik Brno

„Domníváme se, že se nám Brno v posledních třech letech podařilo zcela vybalancovat a vychytat nežádoucí bugy v únikové hře, kdy nám občané utíkali z města kanalizací, nebo vyhloubenými tunely. Ty se nám ovšem podařilo odhalit a zalít betonem i s dezertéry, čímž jsme si zajistili, že z města už nikdy neutečou a nebudou negativně ovlivňovat množství brněnské populace,“ míní mluvčí Bludná, podle které se radní rozhodovali, zda složitý komplex vyhrabaných podzemních chodeb využijí pro realizaci vytouženého metra, nebo raději zajistí, aby domorodci neutíkali do civilizace. Nakonec se Brno zcela pochopitelně rozhodlo pro upevnění svého postavení jako největší únikové hry na světě, a rozšířilo rozlohu o přilehlou dálnici, díky čemuž se Brnu podařilo nejenže zastavit stagnaci obyvatel, ale díky Pražákům, kteří do Brna zabloudí (a už neví, jak se vrátit), se dokonce objevil nárůst populace.

Systém důmyslných objížděk a omezení láká budoucí obyvatele Brna k návštěvě moravské metropole

„Ano, je to pravda,“ potvrdila nám paní Bludná, podle které se zbloudilí Pražáci shromažďují zejména u vlakového nádraží v naivní představě, že se jim z Brna podaří uniknout po kolejích. Marně. Týdny a měsíce nekonečného čekání na vlak už dávno setřel rozdíly mezi řadovým bezdomovcem a obyvatelem Prahy. „Rozhodně nesouhlasíme s tím, že by mělo být Brno označována jako jakási past. Pokud by tomu tak bylo, patrně bychom nedostali prestižní ocenění Best Escape Game, a to již potřetí v řadě,“ připomíná Bludná. I tento rok se odborná komise během návštěvy Brna ztratila a k datu vydání našeho článku nebyli její členové nalezeni. V parčíku u Žabovřesk však byly během pátrání objeveni nedaleko nápisu z kamínků „TAK KURVA POMOC!!!“ účastníci loňské komise, která se během exkurze v loňském roce taktéž ztratila. Ne nadarmo je pokládáno Brno jako Kobayashi Maru únikových her. Podle komise má však i nevyřešitelná úniková hra své kouzlo. Brno je navíc svojí rozlohou naprosto unikátní, což doplňují bizarní výjevy města, které můžete najít doslova na každému kroku.

„Chtěla bych pozvat všechny občany České a Slovenské republiky k nám do Brna, podpořte český turismus a staňte se občany Brna,“ láká na závěr našeho rozhovoru Balvína Bludná.


Hele, tuhle reklamu tvůj adblock nezachytil:

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi