Vláda přemění Karvinou na černobylskou Pripjať v rámci kampaně na dovolenou v Česku

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Karviná si během propuknutí epidemie koronaviru na dolech stěžovala, že ji vláda přehlíží. To bude nyní napraveno, neboť většina ze dvou miliard, které chce vláda utratit za reklamu, půjdou právě do Karviné. Ministryně pro místní rozvoj Andrejových kamarádů Klára Dostálová na tiskové konferenci vlády oznámila, že vláda plánuje Karvinou přestavět na věrnou kopii ukrajinské Pripjati. Město se údajně už Pripjati věrně podobná, chybí pouze vztyčit ruské kolo, nahradit informační cedulky za verzi s azbukou a v blízkosti odpálit jaderný reaktor.

Oblast Karvinska, v minulosti těžce poznamenaná důlní těžbou, žádala o finanční injekci již delší dobu. Až do této doby se obyvatelé regionu mohli těšit pouze z injekcí pervitinu. Nyní se situace mění, protože vláda do regionu posílá necelé dvě miliardy korun. Zároveň nebude v budoucnu třeba v regionu investovat byť jen jedinou korunu. Aby Karvinsko připomínalo Pripjať co možná nejvěrohodněji, nechají ho chátrat přesně tak, jak tomu bylo doteď. Místo černobylské tragédie je totiž, i přes neudržovaný anglický trávníček a radiací zmutovaná monstra, vyhledávanou destinací mnoha turistů.

Ministryně Dostálová na tiskové konferenci uvedla, že v Karviné není třeba nic měnit. “Jen přehodíme názvy ulic do azbuky a na nějaký vhodný plácek, co není poddolovaný přivezeme ruské kolo z bazaru,” uvedla Dostálová. Právě nalezení poddolovaného území bude oříšek, celá Karviná totiž údajně padá horníkům na hlavu. Pro větší autentičnost je navíc v plánu odpálení reaktoru v bezprostřední blízkosti města. Pro tento účel koupí vláda jaderný reaktor od ruské státní společnosti Rosatom. “Jsou to experti a v haváriích reaktorů mají takové zkušenosti, jako žádná jiná země,” zdůvodňuje volbu dodavatele Dostálová. Původně chtěla vláda koupit reaktor z jedné z vyřazených jaderných elektráren. Rosatom ovšem vládu ujistil, že i nové reaktory vybuchují stejně dobře, jako ty staré.

Tyto čtyři fotky Pripjati vás donutí říct: “Počkat, to není Pripjať. To je Karviná!”

Na tiskové konferenci vlády promluvil i ministerský předseda Andrej Babiš. Z konference ovšem existuje pouze audiozáznam, neboť Dostálová díky svým rozměrům zabrala celý prostor před kamerou. To i přesto, že kameraman couvl do budovy přes ulici. Ostatní účastníky šlo tak poznat pouze po hlase. Babiš se podivil dotazům novinářů, kteří se ptali, co bude s obyvateli Karviné. “Tam jako ještě niekto žije? V té díre? Viděli stě ako to tam vypadá? Pres smog nejdě vidět na dva metre a teď tam byl jěště koronavire,” divil se dotazům Babiš. Navíc se teď podle premiéra stane z přehlíženého regionu centrum turistického ruchu. “Na takéto místo by som klidně poslal i svojeho syna,” svěřil se novinářům Babiš.


Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.