Pražané rozhodli: Místo Koněva chtějí sochu Jirky Káry!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 8 minut.

Už žádné další ruské modly. Už žádné pohaslé hvězdy showbyznysu. Namísto Koněva má zdobit podstavec na Praze 6 socha Jirky Káry v nadživotní velikosti. Podle občanů Prahy tato osobnost symbolizuje skutečný život průměrného Čecha.

Jiří Kára možná nebyl největší Čech, rozhodně byl ale nejprůměrnějším!

Již poměrně dlouhou dobu stojí na Praze 6 nevyužitý podstavec po známém ruském osvoboditeli maršálu Koněvovi. Tuto nelibou zkušenost zaznamenali zejména holubi, kteří byli až do počátku roku 2020 zvyklí na sochu Koněva srát. Hejna těchto létajících krys velkoměsta se tak musí spokojit s bombardováním zaparkovaných aut, což jim naštěstí činí jen o něco menší radost ze života. Podstavec po Koněvovi však již několikátý měsíc zeje prázdnotou a chybějící umělecká dominanta kazí zážitek při pohledu na neexistující sochu. S tím se radnice Prahy 6 minulý měsíc rozhodla bojovat vskutku šalamounsky. Vypsala anketu, ve které si mohli občané sami zvolit mrtvou osobnost, na kterou budou srát holubi v příštích dekádách.

Nepopulárního ruského ožralu nahradí populární český ožrala

V anketě se tak objevila zvučná jména jako Karel Gott, Karel IV nebo Karel Černoch. Ten byl ale následně z ankety vyškrtnut kvůli výhrůžkám rusofilního delikventa Jirky Černohorského. Ten, připoutaný k rotopedu před radnicí, začal vyhrožovat, že jestli starosta nepřestane podsouvat lidem černou lůzu, zahraje si se sportovní pomůckou na Hepnarovou a vjede s ní mezi lidi. Z ankety tak byla vyškrtána pro jistotu všechna jména, která by mohla někoho urazit, takže z původních dvou tisíc kandidátů zůstalo v anketě pouze dvacet jmen. I přes poměrně osekanou anketu se naši čtenáři dočkali nejednoho zvratu.

Kterou mrtvou osobnost byste jako čtenáři Paralelních listů chtěli přivést zpět k životu?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Nejdříve s anketou zatřásla Helena Vondráčková, která ale mezi mrtvé osobnosti stále nepatří a v anketě tedy neměla co pohledávat. Přesto se umístila na krásném druhém místě. Helena Vondráčková na toto druhé místo zareagovala žalobou na radnici Prahy 6 a všechny účastníky ankety, kteří ji dali hlas.

Prastará Helena (ale stále ne mrtvá) oslavila loni své 4070 narozeniny

Druhým překvapením byl vítěz, který s naprostým přehledem v anketě zvítězil. Podstavec totiž nebude zdobit podobizna žádného českého herce, zpěváka, či významného politika, nýbrž socha nejznámnějšího českého opilce Jirky Káry v nadživotní velikosti. Má odkazovat na život obyčejného slušného Čecha, který se občas rád napije, má zdravý selský rozum a spadá do stejné sociální skupiny jako průměrný volič Miloše Zemana.


Svatba Jirky Káry vešla do dějin!
 

Mladší hezčí stále žijící, avšak ne chytřejší bratr Jirky Káry, Jirka Babica, se nechal slyšet, že je to konečně důstojná památka a konečně se v České republice přestávají uctívat falešné modly. “Když nemáte lepší osobnost, tak tam dejte Káru,” míní Babica. “Bráchovi jsme ani nevystrojili pořádnej pohřeb, ale on se celkově s rodinou moc nestýkal. Myslím, že taková socha by klidně mohla být pomík. Nejen pro bráchu, ale i pro všechny, kteří se rádi s chutí napijí.” Nutno podotknout, že pomník maršála Koněva sloužil díky své dispozici uprostřed parku a třem hospodám v okolí už dříve jako místo, kam se frekventovaně chodilo nejen popíjet a močit, ale v poměrně běžných případech i vyspat. Známy jsou i případy, kdy návštěvník Koněva využil všechny tři varianty a ne nutně ve jmenovaném pořadí. “Každý z nás je tak trochu Kára, dost často i na káry,” vysvětluje Jirka Babica, proč si myslí, že socha jeho bratra patří právě na toto místo.

 

Jirka Babica podobu se svým bratrem nezapře

S výhodami umístění právě nejznámějšího českého alkoholika přispěchala i radnice Prahy 6. Ta totiž přišla se spásnou myšlenkou, podle které by se při odlévání sochy dalo ušetřit i na materiálu. Jirka Kára byl totiž vášnivým sběratelem pivních víček, což byl zároveň jeho jediný hmotný majetek, a kvůli exekucím připadlo právě 74 kilogramu pivních víček Praze 6, kde měl Jirka Kára hlášené trvalé bydliště. “Je to samozřejmě málo, ale věříme, že se nám nakonec podaří vysbírat 1,5 tuny víček, abysme sochu Jirky Káry mohli realizovat,” domnívá se starosta Kolář, který neskrývá určitou radost z toho, že mrtvého ožralu na podstavci vystřídá jiný mrtvý ožrala. “Dokonce jsme už vyhlásili i veřejnou sbírku,” chlubí se Kolář. Podle starosty se dokonce do sbírky zapojili i voliči SPD, které zburcoval na sbírku pivních víček sám Tomio Okamura. Bohužel přitom došlo k zásadnímu omylu a namísto kovových víček od lahváčů se na radnici Prahy 6 sešlo dvě stě kilo plastových víček od Bráníku.

Veřejné záchodky maršála Koněva nahradí záchodky Jiřího Káry. Pomník bude doplněn o tesané citáty nejznámějšího ochlasty v České republice. Například návštěvníky, kteří se přišli poklonit památce Jiřího Káry, bude informovat hned první deska informací, že “DĚLEJ! Už jste tady měli bejt čtyři minuty, ty magore!”

“Je to trochu čára přes rozpočet a pravděpodobně to naše záměry pro sochu Jirky Káry poněkud opozdí. Nedomnívám se ale, že by se český národ nedokázal složit na poctu takovému velikánovi, jako byl právě Jirka Kára,” míní Kolář. “Složili se na Národní divadlo, složí se i na tento symbol českého národa.”


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi