Do Česka přichází Needlesharing a Dáme čáru!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Od začátku měsíce se v České republice rozjely dva nové startupy. Po sdílených autech, kolech, pohlavních chorobách a bydlení tak přichází i sdílení jehel a jednoduché objednávání sypkých substancí a jiných pochutin přes internet. Needlesharing i Dáme čáru chtějí Čechy naučit kultuře konzumace drog a zbořit mnohá tabu. Pomoci tomu má mimo jiné i kontaktní kampaň s názvem “Nakrm žílu”.

První z výše jmenovaných, Needlesharing, míří zejména na samotnou kulturu užívání drog. Doteď mnoho feťáků schovávalo jehly na dětských hřištích, nebo třeba v městské hromadné dopravě. Někdy se ovšem stalo, že jehlu schovali důkladněji než veverka ořech, a později ji už nemohli najít. Jak nám vysvětlil rekreační feťák a předseda spolku drogově nezávislých pan Vítězslav Smažil, jehly se musí schovávat, protože na ně pak narážely děti a jiná omladina. “Víte, já už mám všecky nemoci. Žloutenku, HIV, lepru a pár dávno vymýcených hnusů z antického Řecka. Pak ale přileze nějakej smrkáč, píchne se a začne pozvolna mizet, jak když Thanos luskne prsty,” vysvětluje Smažil. Needlesharing nabízí alternativu v odkládání jehel pomocí aplikace. Drogově závislí si tak mohou předávat zprávy o tom, kde jehlu ukryli a nemusí se strachovat, že by ji našel někdo nepovolaný. Nová aplikace by se tak dala přirovnat k takovému lepšímu  geocachingu. “Vidíte, třeba tady teď odložím tuhle stříkačku. Zadám to do appky a kdokoli si ji může přijít vyzvednout. Tady to vidíte. Je tam poloha a i nemoci, které můžete chytit. Kdybych třeba neměl tu žloutenku, mohl bych si ji přidat do sbírky,” seznamuje nás s aplikací Smažil.

Díky Needlesharingu ubude krádeží ukrytých jehel nenechavými školáky.

Distribuci drog má poté na starosti aplikace Dáme čáru, která se specializuje především na kokain, ale nabízí i české národní zlato – pervitin a jiné substance. Kokain pak nabízí v různých kvalitativních stupních v závislosti na procentuálním zastoupení omítky. K první objednávce po registraci navíc kupující dostane jako dárek i malého plyšového maskota Jehelníčka pro děti v rámci drogové osvěty. Získat dětské zákazníky je pro aplikaci kriticky důležité. Právě z dětí totiž vyrostou pravidelní konzumenti, jsou pro developery dlouhodobou investicí. Mimo plyšáka tak společnost plánuje na trh uvést i konkurenta vitamínům jako jsou Marťánci. “Půjde o metamfetavitamíny. Kromě pervitinu budou obsahovat i základní vitamíny důležité pro správný vývoj dětí. Navíc jim nevypadají zuby před třicítkou vlivem užívání drog,” nastiňuje plán obchodní ředitel společnosti Dáme čáru Petr Žilka.

Dáme čáru mimo jiné nabízí i možnost spolupráce s regionálními výrobci drog. Sloganem “Poctivé české piko na váš stůl” chce podpořit zejména domácí produkci pervitinu. Drogový průmysl by tak mohl ve velkém pomoci oblasti Ostravska, které se dříve vyznačovalo těžbou černého uhlí. Zatímco na Moravě doma každý destiluje alkohol z jakéhokoli ovoce, nebo čehokoli, co jim zrovna přijde pod ruku, na Ostravsku má každý panelák ve sklepě varnu pervitinu. Zejména pak příhraniční města jako je Bohumín, Karviná a Český Těšín profitují z otevřených hranic, kdy si z Polska vozí suroviny na výrobu drog. Proto je zde také již tradičně vysoká míra podpory setrvání v Evropské unii. Drogy vyrobené regionálními výrobci tak budou označeny značkami KLASA, Fair Trade a 5% ze zisku bude věnováno na podporu gramotnosti na Ostravsku.


Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.