Během požáru základní školy utrpěli žáci popáleniny prvního a druhého stupně!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

„No co. Blafne pár tříd a hnedka je podle médií oheň na střeše,“ komentoval spáleniště základní školy ředitel Jaroslav Uhlík, který se na první pohled pokoušel bagatelizovat rozsáhlý požár Základní školy Vlasty Plamínka, která tuto středu lehla popelem včetně přilehlého vodojemu. „Ono to tak horký nebude,“ míní ředitel, který eviduje u téměř čtyř desítek školáků prvního a druhého stupně popáleniny prvního a druhého stupně.

Nic tak nezkazí dítěti den jako škola v plamenech

Celý případ se odehrál v Ohnišově už toto úterý, ale Uhlík se pokoušel celou situaci kamuflovat. Nejdříve vyhlásil školu v přírodě, což bylo při únorovém počasí značně neobvyklé, následně vyhlásil chřipkové prázdniny, když si většina žáků na škole v přírodě uhnala kašel. Není přitom zcela známo, co si ředitel sliboval od maskování požáru a kdy chtěl rodičům oznámit, že jejich ratolesti čeká buďto domácí škola, nebo složité dojíždění obecní drožkou do měšťanky v nedalekých Hořenicích. Podle Uhlíka se zase o tak žhavou novinku nejednalo, aby to rodiče pálilo a jedná se pouze o interní problém základní školy.

Škola má několik provozních problémů, například neteče voda

Případem se však mezitím začali zabývat i požárníci a policie, kteří se o vypálené základní škole dozvěděli až z našeho telefonátu. Přestože se učitelskému sboru podařilo oheň uhasit bez asistence zásahových složek (shořelo, co mohlo, a to včetně hydrantu, který sloužil pro zavlažování školní zahrádky), požárníci přesto hovoří o zázraku, že se oheň nerozšířil na okolní budovy se slaměnou střechou. Zajímavé jsou nicméně i závěry z vyšetřování policie. „Nejdříve jsme se domnívali, že požár vznikl na dámských záchodcích,“ vysvětlila nám Karolína Spálená. Mladá zapálená policistka, která dostala vyšetřování požáru na starosti. „Bylo všeobecně známo, že děvčata o přestávce chodí na dámské toalety i kouřit. Podle učitele přírodovědy Jaroslava Kampusche však děvčata pod dozorem v době vzniku požáru kouřila v kabinetu přírodovědy a bojovala za své vyznamenání na vysvědčení. Teorii o nedopalku a špatně naimpregnované slámy jsme tak museli zavrhnout.“

Jiskřičku naděje do složitého případu nabídnul nakonec sám ředitel Uhlík, který poukázal na dva výtržníky z druhé bé, kteří byli již několikrát od začátku školního roku v ředitelně. „Josef Draslík a Honza Vodák. Pěkně výbušná dvojka, to vám povím,“ přikyvoval na dotaz Uhlík, který se během vyprávění znovu rozžhavil doběla. „Když jsou od sebe dost daleko, ještě to jde tak nějak přežít. Ale jakmile se k sobě přiblíží, hned je vám jasné, že doutná na další průšvih. Asi vám nemusím moc vysvětlovat, že jsme s těmito výrostky řešili už několik pyromanských prohřešků.“ Podle vyšetřovatelů si dokonce oba hříšníci žádají, aby je média nazývala jejich pyromanskými pseudonymy ‘Pepo – Tuhý podpalovač’ a ‘Jack Rozpalovač’.

Přes veškerou snahu je zřejmé, že Uhlík trpí syndromem vyhoření

Z vyšetřování Spálené a výpovědi obou výrostků vyšlo najevo, že Draslík a Vodák skutečně požár školy na svědomí mají. Sám Uhlík odmítá komentovat, co bude se školou dále. Rozpačitě se staví i k popáleninám dětí školou povinných. Podle Uhlíka se prý jedná pouze o projevy puberty, kdy se dětem takzvaně začínají zapalovat lýtka. V tomto případě se jedná o prudký nával puberty, neboť děti jsou popáleny i na rukách, a jedenáctiletá Anežka přišla i o blonďatou kštici. Mnohem pravděpodobnější je ovšem varianta, že sám Uhlík neví, co se školou bude, protože budova nebyla pojištěna. „Až se celá situace uklidní a hasiči si s pojišťovnou přestanou přehazovat naši školu jako horký brambor, určitě nalezneme společnou řeč. Do té doby je to ale jen jako přešlapování na horkých uhlících,“ dodává ředitel školy, který tímto žádá všechny rodiče o klid, dokud nebude incident zcela uzavřen. Podle rodičů je ale na Uhlíkovi už několik let znám syndrom vyhoření a měl by post ředitele základní školy pověsit na hřebík.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi