Mistrovství ČR v breakdance vyhrál amatérský elektrikář!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Nečekaný zvrat zažili nejen soutěžící, ale i přihlížející během letošního mistrovství České republiky v breakdance. K překvapení všech v klání zvítězil čtyřicetiletý Karel Probíjel, který se živí jako amatérský elektrikář. Porazil přitom i taková esa, jako je František Vyskočil nebo Aleš Kotoul. Zcela bez ocenění zůstal Honza Poleno, který soutěž vyhrál vloni.

Karel Probíjel ukázal zkutečný zápal do tance

„Musím se přiznat, že něco takového jsem viděl poprvé,“ svěřil se redakci přihlížející fanoušek, který měl nebývalý taneční výkon doslova z první ruky. „Karel Probíjel si svůj titul jednoznačně zaslouží. Podobný výkon jsem v životě neviděl a na pódiu doslova zářil,“ míní fanda breakdance, tedy akrobatického bezkontaktního tance, kterému se věnuje především dorost. O to větším úspěchem je první cena pro čtyřicetiletého Karla Probíjela, který zpočátku budil spíše rozpačité reakce. Pak ale rozzářil doslova všechny přihlížející.

Honza Poleno zůstal zcela zahanben a v letošním ročníku se neumístil

„Jako, vole, sem myslel, že to bude jen další cápek, co vole, jakože přijde, párkrát sebou liskne vole o zem a odejde. Ale Probíjel překvapil. Respekt, pičo,“ sdělil nám František Kotoul, který se nakonec umístil až na druhém místě, právě za křepčícím fosilem Karlem Probíjelem. „Jo, jako. Sem myslel, že to mám v kapse, ale vyhrál vole ten lepší, a tak to má být!“ hodnotí taneční souboj souboj Kotoul. Podobného názoru je i František Vyskočil, který se umístil na třetím místě za Kotoulem. Jeho odpověď jsme však z důvodu podstatně vyšší frekvence sprostých slov nakonec otisknout nemohli.

Poskakující Kotoul zůstal nakonec na druhém místě

Soutěž přitom na začátku nenaznačovala, že by mohlo dojít k velkému zvratu. Očekával se sice úporný souboj mezi Kotoulem a Vyskočilem, finálně ale všem vypálil rybník právě Probíjel, který se stal jakousi jiskrou a nadějí pro starší breakdance generace, které by mohly být za běžných okolností odepsány do starého železa.

Už nástup Probíjela na pódium byl oslňující. Těsně před Probíjelem na pódiu vystoupil doposud neznámý tanečník Jaroslav Hnida. Ten sebou ale po začátku muziky švihl na zem a dlouhé dvě minuty se ani nepohnul. Když obecenstvo včetně poroty začalo bučet, nasimuloval Hnida alespoň epileptický záchvat a přehryzal kabel od reflektoru. Až následně se ukázalo, že Hnida je stoupencem Attention Rebelion a jebnutím o zem demonstroval svůj boj za klima. Byl to však impuls, na který zřejmě čekal Probíjel. Se slovy „Pičo, pusťte mě na to. Vám ukážu, jak se to dělá,“ se amatérský elektrikář vrhl na přehryzaný kabel, čímž začal své taneční vystoupení ještě před tím, než pořadatelé stihli pustit písničku.

Hnida z Attention Rebbelion narušil soutěžní klání

„Jakože vole. Jak se tam svíjel. Chvilku byl na zemi. Chvilku poskakoval. Přísahal bych, že se i chvilku plazil po stropě,“ popisuje nám taneční výkon Probíjela Kotoul. „A jakože ty světelné efekty, co si nachystal? Čuměl jsem na něj s otevřenou hubou. A nebyl jsem sám!“

Sám Probíjel o svém výkonu nechtěl moc mluvit. Celou záležitost hodnotí jako nafouklou bublinu, ne-li rovnou horkou bramboru. Vyjádřil se pouze v tom smyslu, že se mu po tanečních kreacích začala zapalovat lýtka, což by mohlo znamenat návrat do jeho teenagerských let. Prvního místa si samozřejmě ale cení, ačkoliv by z toho nedělal oheň na střeše. Kategoricky ovšem odmítá, že by Karel Probíjel probíjel, a za jeho výkon mohl kabel reflektoru.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi