Nejen pivo. Teplá a studená voda bude mít taky rozdílnou daň!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Nejen pivo daněné na devět způsobů, ale i voda z kohoutků bude od letošního jara daněna jinak, než zatím známe. Podle ministryně financí Aleny Schillerové se jedná o zjednodušení. Lidé prý moc plýtvají vodou a při koupání se zbytečně cákají s horkou vodou. „Jsme vláda odborníků, kreténi. Kolikrát vám to mám opakovat,“ vzkazuje Alena Schillerová všem posměváčkům.

Alena Schillerová byla zachycena na fotografii jen několik okamžiků před tím, než vzteky zmačkala a snědla výtisk Blesku

Svůj záměr pro zjednodušení dnes představila Alena Schillerová, převlečená za komunistické sofa, během tiskové konference před novináři. „Zjednodušení bude počátkem prvního května celoplošné. Když si byli schopni podnikatelé pořídit EET, můžou si spotřebitelé pořídit EEPV,“ míní ministryně financí. Na mysli má samozřejmě Elektronickou Evidenci Průtoku Vody. Krabičku budou muset mít majitelé nemovitosti namontovanou k bojleru povinně od prvního května, a každý den k půlnoci bude do vodáren odesílat informace o tom, kolik teplé a kolik studené vody domácnost spotřebovala. Krom toho budou další čidla instalována v odpadních potrubích. Součet spotřebované studené a teplé vody by se totiž měl přibližovat objemu vody v odpadu. Podle ministryně se tak mnohem snáze odhalí mimo jiného nezákonný odběr vody. Namátkové rozbory stolice navíc mohou pomoci v časném rozpoznání zdravotních problémů a sloužit jako prevence.

Kamery z nezdařeného šmírovacího systému pro dálnice půjdou použít na toaletách, aby byla kontrolována činnost při splachování.

„Jakože sem se s Andrejem bavila a nechápeme, v čem je problém. Chceme mít z České republiky lepší místo pro život. Jasně, že se vám zdají aktuální změny složité, ale tak už to s novátory bývá. Ne každý skvělý nápad je přijat s otevřenou náručí,“ míní Alena Schillerová k připravované novele o stáčené vodě. Připomeňme, že od prvního května bude pivo mimo jiného daněno podle toho, jestli pijete Starobrno (10 %) nebo alkoholické pivo (24 %). Vliv na výšku daně bude mít i počet škopků, které spořádáte v hospodě. Záležet bude také na materiálu a velikosti sklenice (15 % – 75 %). Důraz se bude klást i na to, zda host během pití piva stojí (15 %) nebo sedí (21 %). Speciálně daněné pak bude pivo, které podnapilý štamgast rozcintá po stole a rozhodne se ho vylízat z desky stolu (6 %). Krom toho bude muset hospodský také hlídat, zda host pravidelně močí, aby zajistil dostatečnou návratnost vody do přírody a nezanášel nevyloučené pivo domů, kde by teoreticky mohl ošálit čidlo odpadních vod. „Hlavně Češi jsou na takové ofuky experti,“ míní Schillerová. „Tyhle podvodníčky moc dobře známe. Zajdou si do hospody, slupnou dvanáct škopků a pak jdou domů, kde to všechno vymočí, namísto toho, aby to nechali v hospodě,“ obává se ministryně financí. Teoreticky by mohlo dojít totiž k domu, že domácnost vykáže více odpadní vody než vypuštěné kohoutkem, což by pro spotřebitele při ročním účtování znamenalo vracení přeplatků za stočné. „Nic takového. Zejména na takové kurvy si bude muset každý hospodský posvítit a dohlédnout na to, aby řádně navrátili to, co v hospodě vypili! Však oni už moc dobře vědí, kdo má jaký splávek.“

Močení mimo toaletu s čidlem? Od prvního května přestupek.

Voda bude podle novely zároveň rozdílně daněna. Zatímco teplá voda nad 12 °C bude od prvního května podléhat 41 % DPH, daň za studenou vodu pod 12 °C bude na 5 %. „Jsme na nové řešení velmi pyšní. Celou situaci jsme řešili s ministerstvem zdravotnictví, konkrétně s Adamem Kenem Vojtěchem, a jsme společně názoru, že otužování prospěje celkové odolnosti národa. Proto jsme se společně dohodli i na odpuštění daně u obzvláště otužilých jedinců, kterým nevadí sprchovat se vodou s teplotou pod -10 °C.“ Vláda si od tohoto kroku mimo jiného slibuje celkový zvýšený zájem o skotské střiky a koupání v zamrzlé Vltavě.

Tato koupel byla osvobozena od daně

Česká republika se tak k prvnímu květnu stane zase o trochu lepším místem pro život. Ekonomové západních zemí sice nevěřícně kroutí hlavou, ale my jsme si jisti, že vláda odborníků v čele s úderníkem Andrejem Babišem dobře ví, co je pro nás nejlepší. Nic na tom nezkazí ani vzkaz Michaela Kremera, držitele Nobellovy ceny za ekonomii (2019). Ten se domnívá, že pro lidi jako je Schillerová se v pekle nachází speciální místo. Celou věčnost se tam učíte algebru a o volných přestávkách vystáváte nekonečné fronty s obálkou na poště.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi