Plzeňský rekordman zůstal bez nádechu pod vodou 27 minut. Pohřeb má v úterý.

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Naprostým úspěchem skončil dnešní pokus o pokoření světového rekordu v zadržení dechu pod vodou. Plzeňský sportovec Jan Topil s přehledem pokořil dosavadní dvacetiminutový rekord Petera Colata a s 27 minutami se umístil v Guinessově knize rekordů. Rekord má přesto hořkosladkou příchuť. „Vydržel by tam mnohem déle“, stěžuje si u komise trenér Pavel Dusík. „Neměli jste ho vytahovat tak brzy!“. Poslední rozloučení se sportovcem bude příští úterý.

Topil měl šanci zůstat pod hladinou déle než půl hodiny. Bohužel jeho pokus zhatili záchranáři.

Už v průběhu samotného klání bylo zřejmé, že stojíme na prahu fenomenálního úspěchu, který se zapíše do dějin. Své příležitosti postupně vzdávali přespolní borci, až nakonec zůstal jen Topil. Nejprve se vynořil z hlubin U. Boot z východního Německa, který pod hladinou vydržel trapných 17 minut. Ani jihoafrický Subma Rine neměl nejmenší šanci Topila porazit a na vzduch se vydal po 19 minutách. Postupně tak zůstal český sportovec v bazénu sám. Když byl pod vodou déle než dvacet minut, bylo jasno. Svět zná svého nového rekordmana. Ale ani to Topila nepřesvědčilo vydat se zpět na vzduch. „Byl opravdu odhodlaný sáhnout si na samotné dno svých možností“, hodnotí výsledek trenér Dusík. „Byla to jeho chvíle, na kterou se dlouho připravoval.“ Naší redakci se podařilo zjistit, že se jednalo mimo jiného o meditace a brethariánskou kuchyni, která je podle docenta Duška výživnější než například klasická veganská kuchyně.

Francouzský sportovec Mauvais Plongeur se právě vzdal své šance na výhru

„Je to promarněná příležitost“, sdělil naší redakci trenér Dusík. „Honza byl připravený na 110 %. Ještě před zápasem jsem s ním mluvil a říkal, že se cítí být připravený minimálně na půl hodiny pod hladinou.“ Pokoření magické hranice ale nenastalo. Sportovce totiž vytáhli již po 27 minutách. Podle zasahujících plavčíků Topil neprotestoval, jinak by ho pod vodou samozřejmě nechali.

Topil opravdu na svoje vítězství spoléhal a je zřejmé, že si věřil. Úspěch si podle svědků mimo jiného pojistil špagátem pro štěstí, kterým měl pevně svázány ruce za zády. I betonové polobotky podle všeho neměly budit jen estetický dojem, ale měly ho katapultovat k rekordu. Traverza a pletivo, do kterého byl Topil zabalen, však už zřejmě plnily ryze dekorativní úlohu.

Přestože se jedná o nový světový rekord, komise stále s vyplacením finanční odměny otálí. Objevují se totiž hlasy o nestandardním průběhu klání. Někteří dokonce spekulují o trestném činu a podvodu. „Nic takového se nestalo“, odmítá důrazně obvinění Dusík. „V pravidlech nikde nestojí, že sportovec musí svůj rekord přežít.“ Sportovní komise tiše tento bod připouští a hodnotí jej jako chybu v zavedených pravidlech.

Trenéra Dusíka nesmyslná pravidla nezastaví. Pokusí se pokořit rekord s novým sportovcem znovu.

„Nemyslím si, že bychom podcenili bezpečnost,“ sdělil nám trenér. „V tomto směru jsme udělali skutečně první poslední“. Dusil na Topila krátce před kláním dokonce uzavřel životní pojistku, pokud by se se sportovcem něco stalo. Ta sportovci ale byla jvuli silnému astmatu zamítnuta. Proto si Dusík v sázkové kanceláři alespoň vsadil, že jeho borec zůstane pod vodou déle než 30 minut. V případě výhry 1:50000 by tak trenér se sportovcem inkasovali bezmála sedm milionů korun. Kvůli nežádoucímu zásahu záchranářů se bohužel nic takového nestane.

Fanoušci a pozůstalí se s utopeným Topilem budou moci rozloučit příští úterý. Dusík se po zpackaném půlhodinovém rekordu již nyní rozhlíží po novém rekordmanovi. „Příště už to vyjde”, dodává.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi