Ztraceného turistu našli díky čínské vládě a mobilu Huawei

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Šťastně skončil případ Václava Kováře, nar. 1992, bytem Radniční 1148, 738 22, Frýdek-Místek, krevní skupina AB+, kulhá na pravou nohu, krevní obraz v normě (další informace jsou k dispozici u nejbližšího autorizovaného prodejce Huawei). Václav se ztratil během svého výšlapu na Lysou Horu. Jeho zmizení si jako první všimla čínská vláda při vyhodnocování dat z jeho mobilního telefonu. Okamžitě zalarmovala horskou službu, která jej našla a převezla na preventivní vyšetření do nemocnice ve Frýdku Místku.

Bylo to stereotypní nudné odpoledne v odboru sledování civilního obyvatelstva na čínské ambasádě v Česku. Jeden z mladších agentů Sli-Dil, který oficiálně pracuje jako diplomat, však ve svém volném čase na ambasádě vyhodnocuje sesbíraná data z mobilních telefonů Huawei, odposlouchává cizí hovory, nebo na dálku v noci pouští spícím majitelům projevy Mao-Ce Tunga. Právě projížděl databází a hledal, jak zabít čas, když zpozoroval anomálii.

Pan Václav měl štěstí, že u sebe měl nejnovější mobil Huawei, který mimo standardní špiclování, sbírá i informace o stolici.

„Připojoval jsem se a zase odpojoval od mobilů. Prvně jsem tam nenašel nic neobvyklého. Memečka, porno, fotky z dovolené v Chorvatsku, záznamy konverzací s milenkou a tak. Pak jsem si všiml Václavova podezřelého chování. Otevřel jsem si jeho složku a hned mi došlo, že tady něco nehraje. Například tady v 15:44 sešel z trasy, o půl hodiny později si dal pauzu, snědl svůj rohlík s pochoutkovým salátem z Alberta, co platil kartou a v 17:02 se oficiálně ztratil. Poté chodil v kruhu, zde ztratil signál, ale my ho pořád viděli, zde se vymočil, přibližně 0,59 litru, ten senzor ještě ladíme,“ popsal agent Sli-Dil řetězec událostí.

Situaci neprodleně oznámil svému nadřízenému agentovi, který vydal povolení k odeslání dat Horské službě. Ta nejprve považovala oznámení za nepříliš podařený vtípek. Této myšlence nahrával hlavně fakt, že kromě kompletního lékařského spisu včetně alergií a pravidelně užívaných léků, dostala služba také informace o poloze z celého dne, včetně současné a i budoucí polohy na pět hodin dopředu. Horská služba se nakonec rozhodla oznámení prověřit a Václava skutečně našla přesně na místě, které Číňané předpověděli. Byl značně vyčerpaný, dezorientovaný a hladový. Převezli ho proto na vyšetření do nemocnice. Personál v nemocnici je již očekával, neboť ambasáda nemocnici uvědomila s předstihem, jakmile byl Václav naložen do auta Horské služby.

Čínská rozvědka svá zpravodajská centra maskuje jako LAN párty

Agent Sli-Dil se samozřejmě za svůj heroický čin dočkal ocenění. Byl povolán zpět do Číny, kde mu bude předáno vyznamenání za vyzrazení státního tajemství a dočká se také změny pracovního zařazení z diplomata pravděpodobně na horníka. Jisté je pouze to, že se zpět do Česka již nevrátí.

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.