Plast už je v koloběhu vody. Na Šumavě dnes poprvé pršela víčka!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 6 minut.

Když malá ekoaktivistka Greta před několika týdny vzkázala světu, že chce, aby lidé kvůli zamoření plasty panikařili, jen málokdo si dokázal představit, že stojíme před možným koncem světa v podobě, jaký ho známe. Na Šumavě dnes totiž vůbec poprvé pršela z nebe plastová víčka. Je zřejmé, že se plasty dostaly už nejen do oceánů a spodních vod, ale i do zbytku koloběhu vody.

Z plastové kalamity na Šumavě mají radost především voliči SPD

Fungovalo to tak odjakživa. Voda se z pramene vlévala do potoku, odtud do řeky, z řeky do jezera, z jezera do veletoků a odtud přímo do moří a oceánů. A to hlavně proto, aby se mohla cestou vypařovat a ze vzniklých mraků zavlažovat vyprahlou zem v podobě deště. Jenže s tím je teď zřejmě konec. Lidstvo stojí před novou výzvou. Plasty totiž zamořily prakticky celou planetu a staly se součástí koloběhu vody. První důkaz mohli pozorovat domorodci během dnešního rána na Šumavě, když z ocelově šedé oblohy začala kromě dešťových kapek bombardovat krajinu i plastová víčka. Evropská unie se sice plasty pokusila omezit, ale zřejmě příliš pozdě.

Paní Marii udělala plastová víčka do střechy díru. Na obrázku krabice, do které napršela víčka během dopolední bouřky.

,,Lidstvo se prostě z principu nepoučí,” vysvětlil nám dnes při rozhovoru docent Kmet, který se věnuje historickým katastrofám. ,,Z minulosti dobře víme, že k podobným katastrofám docházelo už dříve. Některé případy jsou dokonce dokumentovány, jak všichni dobře víme, v Bibli. I zde byla tehdejší kolébka civilizace, Egypt, konfrontována svými neuváženými kroky. Ať už to byl nadměrný počet darů bohům v podobě obětí a následný krvavý déšť nebo například žabí průtrž mračen, která byla způsobena přemnožením pulců ve francouzské gourmet restauraci vedle paláce boha Slunce. Uběhlo několik tisíc let, a lidé si našli nový způsob, jak zahubit sami sebe. Zřejmě to byla dost dlouhá doba, aby zapomněli, že cokoliv udělají, má své následky.”

Jedna z deseti egyptských ran. Umělecké ztvárnění.

Víčkobití (poznámka redakce: ekvivalent krupobití) by tak mohla být předzvěst něčeho, co se stane v budoucnu poměrně běžným jevem. Podle aktivistky Grety je přitom jediná šance spojena s aktivním sběrem plastů z přírody, aby se zamezilo dalším přírodním katastrofám. Naštěstí, voliči SPD stále patří v naší republice jako nejvíce uvědomnělí a jakmile se zpráva o pršících plastových víčkách rozšířila, několik tisíc ekoESpéĎáků vyrazilo s pytly na Šumavu, aby havárii uklidili. ,,Je to naše občanská povinnost,” odpovědělo nám zcela odhodlaně několik z nich, kteří se drápali zalesněným terénem k místu spadu plastových víček. Už tak dost obtížný terén navíc ztěžovaly klády, které zde zanechali SPD senior voliči bojující motorovkou s kůrovcem a islámskou invazí. ,,Každé víčko, které sebereme, je pro dobrou věc! Tomio nám to říkal.”

Zřejmě tak vlastenci naráží na početná videa, ve kterých Tomio Okamura v letech 2015 – 2016 vyzýval ke sběru plastových víček.

Vlastenci nasbírali v lesích Šumavy nemalé jmění. Ve sběrně inkasovali 37 Kč!

K spontánní ekoakci nám na náš dotaz odpověděl i leader SPD Tomio Okamura. Ten však nechtěl o své bývalé populistické kampani ani slyšet. ,,Tak to je ale opravdu neslýchané. Kterej debil by dnes sbíral víčka? Každý přece ví, že víčka nemají absolutně žádnou hodnotu! Ale použité hůlky ze sushisetů! Ty by měl každý správný vlastenec sbírat, protože tím přispěje na správnou věc! Takže pokud i vy chcete pomoci, kupte si můj sushi set a použité hůlky mi pošlete zpět! Za každé kilo hůlek totiž SPD daruje 5 Kč na konto Vlastenec v konkurzní tísni!”

V SPD teď frčí sbírka sushi hůlek

Celou záležitost komentoval nicméně poměrně skepticky docent Kmet, který vzpomíná na to, jak celá situace s plasty začala a kdo za to může. ,,Jednou mu to nestačilo? No dobře, tak nám za pár let budou pršet dřevěné hůlky. To tu ještě nebylo!”


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi