Recenze: Olivčina estráda, Aneb možná přijde i Japonec

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Jak jsme již informovali, 17.5.2019 se uskutečnil historicky první oficiální pražský koncert náchodské rodačky Olivie Žižkové. To jsme si nemohli nechat ujít, zvláště proto, že KC Novodvorská už není tak úplně v Praze, a šlo tedy o páteční výlet z města. Na koncert se kromě nás vydalo i mnoho rodinných členů vystupujících a pár skalních fanoušků. Tomio Okamura nepřišel.

 

 

Atypické formátování textu na plakátu jako designový bonus

Olivie Žižková je žena ve středním věku, která touží po kariéře slavné zpěvačky. Zúčastnila se několika televizních soutěží, například vyhrála Caruso Show s písní Dary Rolins, z hlasové podoby s Darou později těžila i v Dara Rolins Revival. Také nafotila hanbatý kalendář s Krytinářem, kde se snoubí vybraný vkus obou, a patří k předním českým odborníkům na právo šaría.

Atmosféra koncertu byla velmi osobitá a nabitá zvláštní vlasteneckou moudrostí. Ačkoliv se snaha o jakousi apolitičnost vysledovat dala – nikdo nehajloval, nevzýval Tomia Okamuru (možná proto, že nepřišel), přesto se ale společné politické zaměření diváků i vystupujících dalo vysledovat v různých poznámkách. Například svého hosta, ségru první Popelky, jak ji uvedla sama Olivie, Janu Yngland Hruškovou, přivítala slovy: „Škoda, že jsi taková rasistka,“ což Janička kontrovala odpovědí ,,Však ty taky.“

Hlavní hvězdu večera, Olivii, jsme mohli vidět v několika outfitech, z nichž nejzdařilejší byl střapečkový červený topík, bílé svítivé upnuté kalhoty a hnědé kozačky. K pop country stylu 90. let, který zpěvačka více či méně zdařile reprodukuje hlasem starší sestry malé Darinky Rolins, se dokonale hodil.

Některé písně jsou autorské, k jiným píše texty její manžel a přátelé. Všechny spojuje to, že jsou velmi slabé, snadno zaměnitelné a zcela ve stylu cílové skupiny posluchačů. Pokud je vrcholem vašich dnů Ulice a Ordinace, volíte SPD a máte srdíčko na správném místě, možná se vám zalíbí. Čím zásadnější text, tím více procítěnosti a méně akordů. Hudba ke zpěvu byla živá i reprodukovaná.

Hosté Olivky. Jedno oko nezůstalo suché.

Mezi hostující zpěvačky kromě Jany Yngland Hruškové patřila například Oliviina žákyně Natálie. Nevíme přesně, co ji Olivie učí, patrně to nebude matematika. Sama Olivie k tomu říkala: „No, nejde jí matika, ale peníze Ti spočítá manžel, z toho si nic nedělej.“ 

Sama zpívala Natálie krásně, mateřský duet s devadesátkovou Popeluší Olivií se však hitem nestane. Zaujala nás ale jedna z otázek, která se v textu objevila, a to “Proč je země kulatá?”. Jak jako kulatá? Ale pravda, děti slyší a vidí mnoho věcí, které je třeba jim dovysvětlit.

Obecenstvo lze poměrně objektivně popsat termínem “urnový háj”

Na závěr koncertu se předávaly květiny a dary a proběhla blesková autogramiáda. Jediný, kdo zůstal pozadu, jsme byli my. Bohužel nám nikdo neřekl, že jde o oslavu narozenin, takže jsme přišli bez daru. Ale vysvětlilo se tím, proč není ani zcela zaplněn sál KC a proč jsme měli celou dobu pocit nepatřičnosti, že jsme navíc – prostě pár cizích lidí, co pomáhá doplatit pronájem prostor pro oslavu. Celkově za tento absurdní a děsivý flashback do devadesátek bez zlatého odlesku Olívii děkujeme a příště přijdeme s darem.

Post Author: Redakce