Rodiče poslali své děti na koňský tábor, ten byl zaměřen na přípravu pokrmů z koní

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Loni v létě se asi dvě desítky dětí účastnily tábora, který měl být podle pořadatele zaměřen na práci s koňmi. Rodiče byli v po návratu dětí v šoku. Jejich ratolesti se na táboře naučily koně vykrmovat, porcovat a dále tepelně zpracovávat.

 

Loňské léto se nedaleko Kostelce u Jihlavy konal první ročník speciálního koňského tábora. Zatímco všechny ostatní tábory jsou zaměřeny na práci s koňmi a starání se o ně, zde se účastníci naučili poctivou řeznickou práci. Jak správně nařezat maso? Jaké maso použít na guláš? Tohle a nejen to se děti během dvou týdnů v krásné jihočeské přírodě naučily. Naše redakce se pochopitelně snažila sehnat vyjádření někoho z rodičů. Článek je však psán v době, kdy již platí nařízení evropské rady a parlamentu GDPR (General Data Protection Regulation), jsme tedy neúspěšní. Pokud je mezi našimi čtenáři rodič, jehož dítě se tábora účastnilo, může nás kontaktovat do soukromé zprávy.

Dokážete do schématu doplnit, z jaké části koně děláme guláš, svíčkovou nebo třeba klobásy?

 

Podařilo se nám ale kontaktovat organizátora tábora, pana Sekáče. Ten nepokládá téma táboru za závadné. ,,Běžně se organizují vojenské a podobné tábory, kde učí děti zacházet se zbraněmi. V čem jsou tyto tábory lepší než můj? Žrát krávy je v pohodě, ale žrát koně je nelidské?” rozčiluje se.  Případných soudních sporů s rodiči se nebojí. Dle něj si drtivá většina tábor užila, pouze jedna účastnice musela tábor opustit hned první den kvůli psychickému zhroucení. ,,Byla zaskočena náplní tábora. Rodiče si ji odvezli ještě ten den,” konstatuje Sekáč. Za podporu děkuje především sponzorům, kteří zapůjčili vybavení a řezníkům, kteří se táboru zúčastnili jako vedoucí. Místo výletů do přírody vyrazily děti na koňskou farmu nebo třeba na jatka. Tam si dokonce vyzkoušely i výrobu kultovního koňského salámu. Za odměnu dostaly od ředitele závodu výslužku.

Špičkové vybavení táboru zapůjčily Kostelecké uzeniny, a.s.

 

Na závěr přinášíme skvělý recept na koňský guláš (4 porce):

Ingredience: 800 g koňského masa, 600 g cibule, 200 g sádla, 1 dl černého piva, 2-4 stroužky česneku, mletá paprika, sůl, pepř, hřebíček

Postup: Cibuli nadrobno nakrájíme a osmahneme dozlatova na sádle. Mezitím si nakrájíme koňské maso na malé kostičky. Konina se vaří celkem dlouho, proto doporučujeme menší kousky. Po zhnědnutí cibulky přidáme papriku a pepř. Za stálého míchání, asi po třech minutách, přidáme i maso. Na mírném ohni restujeme za stálého míchání. Podlijeme pivem a necháme dusit. Guláš celou dobu kontrolujeme, občas promícháváme a podle potřeby podléváme. Odhadovaná doba vaření jsou asi 3 hodiny. Na závěr přidáme česnek. Po změknutí masa je guláš hotov. Podáváme nejlépe s knedlíkem.

Redakce PL vám přeje dobrou chuť!

 

Hele, tuhle reklamu tvůj adblock nezachytil:

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.