Louisianou zmítají nepokoje. Neziskovky protestují proti používání vaty jako izolant prášků!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 3 minut.

S neziskovkami nebojuje jen Česká republika, ale evidentně i zbytek světa. Ostrý konflikt se rozhořel v Louisianě a přilehlých amerických státech poté, co tamější aktivisté zjistili, že vata je poměrně běžně využívána jako izolant a výplň volného prostoru v plastových lahvičkách s prášky. Nemocný Afroameričan je tak farmaceutickými společnostmi nucen nejen vaty se dotknout, ale dokonce vykonat pohyb podobný, jako se používá pro sběr bavlny, aby se k práškům dostal. To neziskovky a aktivisté považují za obzvláště potupné a ponižující!

Gesto, které je potřeba vykonat pro vyjmutí vaty z láhve, až nápadně připomíná sběr bavlny.

„Je tomu sotva pár let, co se nám podařilo plně zakázat Konfederační vlajku. Domnívali jsme se, že je tímto rasismus v našem státě konečně vymýcen. Pochopitelně jsme se mýlili. Farmaceutické společnosti na nás hrají odpornou rasistickou hru. Prý, když se nám vata v lahvičkách s léky nelíbí, máme zkusit jiného výrobce. Jenže ti používají vatu také!“ M. L. King je jedním z hlavních aktivistů, kteří s použitím tohoto izolačního materiálu striktně nesouhlasí. „Nebojovali jsme za práva Afroameričanů desítky let jen proto, aby je nadnárodní organizace mohly bez povšimnutí dále pošlapávat!“

Farmaceutické společnosti kritiku odmýtají. Podle nich se vata do dóz dává naprosto běžně proto, aby byly pilulky chráněny před vlhkem, oxidací a poškození.

Amerikou znovu otřásají protirasistické protesty

M. L. King ale definitivně není jediný aktivista, kterému vata v plastových lahvičkách s léky vadí. Po jeho boku stojí i stovky dalších Afroameričanů, kteří na protest ve státě zapálili již několik aut a také obvodní úřad spolku milovníků bílé barvy “Kukurukuků Klan”. To se samozřejmě setkalo s nepochopením spolku, neboť zapálit plánovali původně jen kříž na dvorku a tancovat okolo něj v mikulášských kostýmech. Takzvané “vědrování”, tedy hašení kostela vědry s vodou z tři kilometry vzdálené říčky rozhodně nebylo na pořadu večera, stěžují si milovníci bílé barvy.

Farmaceutické společnosti neberou vzniklou situaci na lehkou váhu a pokouší se najít řešení. Jako poměrně dobrá náhrada za vatu v prášcích se jeví například drť stvolu cukrové třtiny, která má podobné hydroizolační vlastnosti i konzistenci. V úvahu přichází i varianta uskladňovat pilulky do menších balení, čímž by se vyrušil vzduch v balení, který zabírá až 2/3 lahvičky. Tato balení by ale v obchodech již nesměla být nazývána jako XL nebo výhodná balení.

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi