Zase po čase jeden krutopřísně upřímný post k nadcházejícím volbám

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Podle renovované studie je až 60 % celosvětové populace náchylné k manipulaci a lži. Nelichotivému statusu nahrává například zvolení prezidenta Trumpa, ale nemusíme chodit zase tak daleko. Stačí se podívat na události posledních 10 let v České republice, kdy namátkou do politiky přišly Věci Veřejné, aby vyhnaly “politické dinosaury” a udělali trochu vítr v zatuchlé poslanecké sněmovně. K tomu jim měl dopomoci smělý, ale logicky zcela nereálný předvolební plán. Za zmínku jistě stojí, že VeVerky svým voličům oznámili jen den po obsazení mandátů, že jim děkují za protlačení ke korýtkům, ale předvolební sliby rozhodně plnit nehodlají.

Protože ti, co nejsou schopni poučit se z vlastních chyb, jsou odsouzeni chyby opakovat, jen o několik málo let později se na základě podobných prázdných frází dostal do poslanecké sněmovny Andrej Babiš. Především díky mantře, že člověk, který má tolik peněz přece nebude krást. Trochu se přitom zapomíná na fakt, že politika není o penězích, ale především o moci.

Vůbec to nevadí, protože lidé se nepoučili, a proto své chyby budou opakovat i tentokrát. Obávám se, a vlastně si to i celkem užívám, protože již teď, před otevřením volebních místností je zřejmé, že bude s nemalým procentem zvoleno SPD v čele s Tomiem Okamurou. K Tomiovi mám velmi silné antipatie, což je myslím z obsahu této stránky v historii několika posledních dní obzvláště zřejmé.

Pokud ovšem dopadnou volby tak, jak prognózy slibují, budeme mít na pár měsíců možnost vidět opravdu skvostnou parodii na sitkom Dva a půl chlapa. Na jedné straně Andrej Babiš a Kalousek, kteří po sobě systematicky štěkají, a k tomu jim bude sekundovat Tomio Okamura, který za svoji dosavadní dobu strávenou ve sněmovně dosáhnul regulérně statusu nejméně efektivního politika v historii republiky. Že tento trend bude pokračovat je velmi pravděpodobné. Částečně proto, že kdykoliv se Tomio postaví k mikrofonu, většina ostatní poslanců upadne do módu informačního vakua. Schwarzenberg spí, protože když se řeční kraviny, neposlouchá, zbytek místnosti poslouchá vzdálené zrnění přesně do chvíle, kdy Tomio opustí řečnický pult. Neexistuje tedy reálné riziko, že by Tomio sám dokázal republiku dostat ještě do větších sraček, než aktuálně je. Otázkou zůstává, co se přesně stane, pokud nejsilnější politické strany založí koalici, a především s kým ji založí. Teprve to totiž může poměrně významné zamíchat kartami.

To celé bude trvat přesně do doby, než bude Andrej postaven před soud… -bude-li. Už teď je ale myslím si více než zřejmé, že důvodů pro vyjádření nedůvěry vlády bude více než dost.

Za sebe jsem rád, že se na této stránce sešlo dostatek lidí, kteří dokážou rozpoznat manipulaci a mají právo vlastnit Občanský průkaz. Kéž by těchto lidí bylo více.
Na stránku druhou nezoufejte. SPD a Babiš jsou jen jedni z mnoha křiváků, které tahle země dostala do vedení státu. A protože jak bylo řečeno lidé, kteří se nejsou schopni poučit z vlastních chyb, jsou odsouzeni je opakovat, spousta dalších křiváků na svoji chvíli teprve čeká.

Pro mě osobně má tento víkend ještě jeden důvod k oslavě. Zítra mi končí na Facebooku měsíční ban. Jak vidíte, strašně mi to ten měsíc trhalo žíly.
Volte prosím, koho chcete, ale volte svědomitě. Hlavně volte a neseďte doma, protože ti zmagoření “vlastenci” volit budou.

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi