Šťára v supermarketu: Hygiena zabavila půl tuny plesnivých sýrů!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

„Musím se přiznat, že něco takového jsem ještě neviděla,“ sdělila naší redakci vrchní hygienička pro Prahu 8, Světlana Bílá. „Jsem zvyklá na poletující vrabce, myši vyskládané v pultíku s rohlíky, žluté mokvající kuřecí řízky dotažené z Polska i pančovaný šnaps, po kterém se na svět nikdy nebudete dívat stejně jako před jeho požitím. Ale je to asi poprvé, kdy jsem viděla, že by se obchodní řetězec chlubil potravinami, na kterých je pouhým okem patrná plíseň.“ V souladu se směrnicí Evropské unie o nezávadnosti potravin bylo v samoobslužném obchodě zabaveno zhruba půl tuny mléčných výrobků, které budou určeny k likvidaci.

Nepěkný pohled čekal hygieniky v úseku mléčných výrobků. Na sýrech se vyskytovala plíseň!

„Je to holý nesmysl,“ bránil se vedoucí směny řetězce, který se z obavy o svoje dobré jméno nepřál být jmenován. „Všechny sýry jsme měli v originálních obalech a skladovali jsme je v doporučené teplotě,“ vysvětluje nám Alex Fleming, kterého zřejmě čeká výplata bez prémií.

V podrobné zprávě hygieny se přitom nemluví zrovna o malých prohřešcích. Citujeme například podivnou, hustou, na povrchu pružnou plíseň na smetanovém sýru z Francie. Stejně tak Olomoucké tvarůžky, ačkoliv do data spotřeby zbýval téměř měsíc, vykazovaly známky kažení a i přes plastový obal silně zapáchaly. Podle Světlany Bílé je vizuální kontrola jedna věc, ale pokud vám v obchoďáku smrdí hovno, kompetentní personál nejdříve zkontroluje podrážky a potom jde ihned zjišťovat, kde dárek zanechal návštěvník samoobsluhy.

Nejen sýry, ale i pančované pálenky zvaly na zážitky, jaké jste nikdy neviděli.

Skutečné zděšení však čekalo na hygieničku Bílou v regálu s nivou. Do záznamu napsala svá slova, která řekla, když se na ni zelená odpornost vyvalila: „No fuj!“ Podle předběžné laboratorní zprávy na tom byla niva právě ze všech prodávaných sýrů nejhůře. Byla doslova prolezlá plísní skrz naskrz, a ani to nebylo zaměstnancům samoobsluhy divné. Nad zhoršenou kvalitou potraviny se nepozastavila ani pokladní, která se omezuje v rámci interakce jen na pípání a předávání bodíků.

Zoufalá doba přináší zoufalá řešení. Chudoba je smutná záležitost. Žrát plesnivý sejry, pít starý víno a jezdit v autě, co nemá střechu… Právě toto je asi důvod, proč kazící se potraviny nikdo nenahlásil dříve.

„Vážně nevím, co si mám o tom myslet,“ svěřila se naší redakci Bílá. „Když pominu naprosto katastrofální stav mléčných výrobků, nedostali jsme se ani k dalším oddělením. Například v ovoci a zelenině jsem zahlédla podivně zakřivený banán, který téměř určitě neodpovídá evropské směrnici. Stejně tak v oddělení kosmetiky jsme objevili lahvičku, o které ve skutečnosti poměrně pochybujeme, že se opravdu jedná o dětský olej. Pokud je naše domněnka správná, bylo by to samozřejmě stejné obelhávání spotřebitele, jako je tomu u takzvaného kokosového mléka. A přitom každé dítě ví, že kokosový ořech nejde podojit…“ vysvětluje konsternovaná hygienička.

Dětský olej pravděpodobně neobsahuje ani stopové množství dětí!

Skutečná výše pokuty obchodnímu řetězci momentálně ještě nebyla vyčíslena. Jasné ani není, zda obchod nebude uzavřen, dokud nedá všechny prohřešky do pořádku. Sumarizace podle posledních informací bude ale ještě nějakou dobu trvat. V masně byla totiž objevena panenka, která se pro děti podle prvních zpráv rozhodně nehodí a mohla by mít špatný vliv na vývoj dítěte.


Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi