Zákeřné smrky znovu ohrožují úrodu řepky!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

A je to potvrzeno! Letošní velmi suché a relativně teplé jaro odhalilo úplnou pravdu o řepce olejné a především o jehličnanech. Máte alergie a svádíte je na řepku olejnou? Tato oblíbená a v ČR hojně vysazovaná olejnina je v tom však nevinně jako padlý sníh, konec konců stejně jako sám vrchní pěstitel Babiš.

Andrej Babiš osobně povolal Karlu Šlechtovou, aby hlídala řepku před případným napadením zákeřných jehličnanů!

Na vině jsou jehličnany, které budou nyní kvést mnohem hojněji a agresivněji než dřív a to především kvůli teplu a také suchu, které sužuje republiku už od loňského léta. Hlavním viníkem sucha je především kácení velkých hlavně listnatých podmáčených stromů v okolí řek a možná částečně také diskutabilním klimatické změny.

V loňském roce těsně po výkvětu řepky olejné pokryl celou Českou republiku žlutý pyl. Alergiky trápily alergie a všechny obyvatele pak prašnost. Celkem logicky jsme se domnívali, že jde o pyl řepky olejné. Od té doby, co se přidává do biopaliv, a jde tak o surovinu srovnatelnou se zlatem, totiž pokrývá velké procento zemědělské půdy, přibližně polovinu. Ovšem jak jsme se dozvěděli od alergologů a ostatních odborníků z celé republiky, nešlo o pyl řepky, ale pyl borovic a smrků. Ty kvetou obvykle jednou z pár let.

Díky řepným polím máme alespoň pomyslné moře. Na obrázku muž, který si skočil zaplavat.

Vlivem sucha ale budou jehličnany kvést několik let velmi silně. Jejich pyl se nazývá sírový sediment. „Ačkoliv není název odvozen od síry, jde velmi agresivní pyl, který se v suchu šíří velmi rychle. Napadá ostatní rostliny, především se lepí na lepkavý pyl řepky olejné a napadá při té příležitosti i samotnou rostlinu. To se vzhledem k využití řepky a k tomu, že na výnosy z řepky prakticky spoléhá celá republika, rovná ekologické katastrofě,“ míní odborník z Agentury přírody a krajiny, Jan Akát. Úroda řepky může a pravděpodobně bude v silný pylový rok jehličnanů zcela zničena. „Je to veliká katastrofa. Je třeba zjistit, zda by se pyl nedal nějakým způsobem neutralizovat a také zda by se nedaly na likvidace pylu pobírat nějaké dotácie,“ vyjádřil se zničený premiér Andrej Babiš. Ten má v poslední době svých problémů dost a zničená úroda řepky olejné mu radost jistě neudělá. Ministerstvo zemědělství se k situaci jistě vyjádří, jakmile policie dokončí svoji razii.

A pravda může být ještě děsivější a pylu jehličnanů pravděpodobně za čas nebude stačit řepka olejná, kterou zemědělci pro jehličnany patrně přestanou pěstovat a rozšíří se i na jiné objekty. „Dopad může být velmi ničivý, předpokládá se, že by mohly začít po několikaletém teple a suchu rozežírat nejen rostliny, ale i domy. Lidé si budou muset začít chránit kůži před stykem s pylem jehličnanů, zvířata budou vymírat,“ předpovídá Akát. Pravda je, že jehličnanům se vlivem silných pylových sezon podařilo přežít několik dob ledových. Z evolučního hlediska je možné, že si jehličnany prostě řeknou jednou za čas a dost, je čas přežít. Zlikvidují vše kolem a žijí v naději na lepší zítřky.

Andrej Babiš si na sociálních sítích pochvaluje počínání policie, která zasáhla proti agresivnímu pylu

I pro lidstvo by tak mohly jehličnany mít ničivější účinky než nejbrutálnější útok chemtrails, který si jde představit. Nezbývá než doufat, že se letos vyřádí na řepce a příští rok bude méně suchý a teplý. Po vzoru Jany Yngland Hruškové se přidáváme k výzvě a prosíme, aby povodí řek a ani nikdo jiný nikdo nekácel podmáčené vzrostlé stromy nejen kolem řek, neboť udržují v přírodě vláhu.

 

Post Author: Redakce