Aktivisté označují spalování černého uhlí jako rasismus

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Jako nejnovější cíl si samozvaní bojovníci za rasovou rovnoprávnost vybrali tepelné elektrárny. Ty se prý kvůli spalování výhradně černého, potažmo hnědého uhlí dopouštějí rasové diskriminace. Aktivisté požadují přechod elektráren na bílé uhlí, nebo okamžité zastavení provozu.

Od včerejšího rána protestuje houf aktivistů také před tepelnou elektrárnou v Dětmarovicích na Ostravsku. Několik jedinců se dokonce rozhodlo připoutat se ke kolejím a zamezit tak nákladním vlakům v další cestě k elektrárně. Pro tento čin si vybrali nepřehledný lesní úsek několik kilometrů od elektrárny. Dle neoficiálních zpráv se aktivisté nechtěli z kolejí hnout a nereagují na výzvy policie. Navíc se údajně počet aktivistů po průjezdu vlaku ztrojnásobil při zachování stejného počtu trupů a končetin. Asi po dvou hodinách, kdy musela být na místo přivolána pořádková jednotka, se podařilo zbytky aktivistů dostat z kolejí. Zásah policie navíc začala vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), jelikož podle mluvčí policie žádný z aktivistů zásah nepřežil. Zda za jejich smrt může policie, nebo se jednalo o skupinovou sebevraždu je momentálně v šetření.

O případ aktivistů, kteří se připoutali ke kolejím v nepřehledném úseku, kde vlaky jezdí rychlostí 80 km/h, se zajímají také organizátoři Darwinovy ceny.

“Zprva jsme po nich hodili slzák. Čekali jsme a ono nic. Tak jsme je začali masit obuškama. Bylo to jako mlátit do fláku masa. Něco jako když klepete řízky. Nakonec jsme je odplavili vodním dělem. Ten zásah byl v pořádku,” tvrdí velitel zásahu Ondráček.

Přivolaný koroner mohl na místě pouze konstatovat smrt. Také vyjádřil lítost nad místním patologem, který bude nejspíš celý březen pracovat přesčas. “Spojit všecek ten bordel dohromady bude horší, jak montovat skříně z Ikei,” nechal se slyšet koroner.

Mluvčí společnosti ČEZ, Barbora Spálená, označila požadavek na pálení “bílého uhlí” za absurdní, neboť dle jejích slov nic takového neexistuje. Aktivisté její vyjádření označili za nechutné, xenofobní a šokující. “Tak jako existuje více než dvě pohlaví, může existovat i více druhů uhlí, než je zrovna černé a hnědé,” míní jedna z aktivistek protestujících před elektrárnou.

Pokud na obrázku vidíte černé uhlí, doporučujeme návštěvu očního lékaře. Zcela jednoznačně se totiž jedná o uhlí tyrkysové.

Dnes ráno pozvali zástupci společnosti ČEZ aktivisty na společné jednání. V něm zástupci firmy protestantům navrhli, že s okamžitou platností přestanou spalovat černé i hnědé uhlí a začnou využívat jen uhlí. Takovýto krok byli aktivisté ochotni akceptovat a slíbili ukončení demonstrace. “Z praktického hlediska se nic nemění, naše elektrárna bude pokračovat v pálení úplně stejného uhlí, pouze vypustíme přídavná jména černé a hnědé,” uvedla tisková mluvčí na brífinku po skončení jednání. Aktivisté se nechali slyšet, že jsou s výsledky spokojeni. “Díky obětavosti všech lidí, kteří vyšli ven, jsme dokázali změnit svět k lepšímu. Je to neuvěřitelně motivující a určitě v tom chceme pokračovat. Ještě nevíme, co budeme dělat dále, ale tohle je pro nás pozitivní impuls. Rádi bychom se zaměřili třeba na čaje. Vylouhovat sáček, vyhodit jej do koše, a nazývat to černým čajem není určitě v pořádku, je to výsměch,” míní vůdce aktivistů Tomáš Mozeček.

 

 

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.