STALO SE: Tomio Okamura se stal podnikatelem roku

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Důvod slavit má po dnešku předseda strany Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Stal se totiž se svou rodinnou firmou podnikatelem roku 2017.

Okamura nezvítězil se svou firmou Japa Foods s.r.o., jak by si mnozí mohli myslet. První místo v soutěži Podnikatel roku mu vynesl jeho politický byznys s SPD. Porota vyzdvihla zejména jeho píli a odhodlání, které Okamura předvedl zejména po zkrachování své první firmy Úsvit přímé demokracie. Tato rána však nestačila k tomu, aby nynějšího šéfa SPD srazila k zemi. Zocelen zkušenostmi z Úsvitu založil Okamura novou firmu – SPD, se kterou slaví mimořádný úspěch. Ten se dostavil při loňských parlamentních volbách, ve kterých SPD získala 10,64 % hlasů a tučnou finanční kompenzaci za obdržené hlasy. Zvláštní zmínku si pak zasloužil za schopnost prodat lidem neexistující obavu z hordy imigrantů, kteří čekají na hranicích a elegantní odstranění nepohodlných osob zabanováním.

Peníze za hlas každého hlupáka? Opravdu odvážný podnikatelský nápad.

Samotný Okamura letos očekává stejně úspěšný rok. Za necelý měsíc se blíží komunální volby a v SPD finišují přípravy. Ačkoli je SPD strana jednoho muže, v komunálních volbách se Okamura musí spolehnout na své špičkové manažery. Ti jsou pod velkým tlakem, zopakovat loňský úspěch nebude jednoduché. Zejména proto, že se za poslední půlrok vyrojilo mnoho konkurenčních subjektů, které by také chtěly svůj kus koláče. Nejsilnější firemní pobočky jsou již tradičně na Ostravsku a Ústecku. Ovšem na Ústecku se objevila obzvlášť silná konkurence v podobě Sdružení Mostečané Mostu. Jejich rétorika se nápadně podobá obchodnímu modelu SPD a Okamura dokonce zvažuje právní kroky.

Podobnost s Okamurovým sloganem “Peníze pracujícím, ne parazitům.” je dle sdružení čistě náhodná.

Druhé a třetí místo obsadil současný předseda vlády Andrej Babiš. Změnila se tak situace z minulých let, kdy si Babiš držel první dvě místa za vynikající politický byznys, tehdy si dokázal přiklepnout obrovskou sumu titulem dotací. Na druhém místě se umístil se svou firmou ANO, na třetím se potom umístil Agrofert. Objevily se námitky, protože technicky Babiš Agrofert již dva roky nevlastní, ale porota se shodla, že Babišovi se věřit nedá, protože lže jak tiskne. To je ostatně také důvodem, proč se umístil na druhém a třetím místě. Bohužel ani to nestačilo na vítěze Okamuru, který z prachu vybudoval slušnou politickou firmu na základě šíření strachu, nenávisti z neznámých či eventuálně neexistujících hrozeb. Zdá se však, že se Babiš poučil a naskočil na stejnou populistickou vlnu jako Okamura. Příští ročník tak bude vskutku napínavý.

 

Naše redakce drží oběma pánům palce!

 

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.