Letošní sucha se podepisují na kvalitě piva!

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 7 minut.

Že jsme národ pivařů, to je známo snad po celém světě. Široko daleko nenaleznete nikoho jiného, kdo by byl patřičně hrdý na to, že za večer v hospodě “spláchne” deset až patnáct piv, a přesto o svém koníčku dokázal hrdě tvrdit, že se nejedná o alkoholismus, nýbrž o národní tradici. S tím má být ale brzy konec! Prsty v tom nemá nikdo jiný než Evropská unie. Ta totiž v rámci dlouhotrvajících such rozhodla o tom, že spotřeba vody na osobu má být v České republice až do odvolání maximálně 100 litrů na den.

„Až naprší a uschne,“ odpověděl nám stroze eurokomisař Johann Bierzapf na otázku, jak dlouho by podobné opatření mělo trvat. Na první pohled se to sice nezdá, ale 100 litrů na den není zase tak malé množství. V prvé řadě ale nezapomeňme na hygienu, ke které v neposlední řadě patří i splachování na záchodech. S ohledem na venkov, kde ještě není zavedena voda do domu, je to pro vesničany sice ulehčení, ale jen malé. Voda totiž doslova teče mezi prsty i při běžné koupeli. Ta je zpravidla omezena délkově na počet slok, které si běžný občan pamatuje z písničky Mešita. I tak se ovšem nejedná o nezanedbatelné množství. Naštěstí se většina občanů ani v tom největším horku nekoupe častěji než jednou týdně. Alespoň v tomto tedy jdeme státům Evropské unie příkladem, a při sobotním ekosummitu v Bruselu byla Česká republika výslovně pochválena za odpor k vodě a mýdlu.

Pepa Černý se živí jako bezdomovec. Od Evropské unie si odnesl první cenu v podobě kartonu vlhčených ubrousků za naprosto minimální spotřebu vody.

Naopak jsme byli pokáráni za přílišné plýtvání vodou při konzumaci piva. Například jen za rok 2017 proteklo hrdly českých občanů 20,5 milionu hektolitrů tohoto zlatého moku, což odpovídá objemu brněnské přehrady. Přirovnání je navíc příznačné v tom, že právě Brněnsko a přilehlé okolí trápí v posledních týdnech úmorné sucho. Ne náhodou proto v sobotu v Bruselu padalo na adresu vychlastané přehrady nejedno ostré přirovnání.

Marné bylo orodování za české pivaře a poukazování na logický fakt, že co se vypije, musí i někudy vytéct. Na tento argument byl Brusel totiž zřejmě připraven, neboť českému zastupitelstvu vmetl do očí statistiku, podle které by republika nemusela vypadat až tak vysušeně, kdyby veškerá ochcaná zeleň nebyla spálená od agresivní vlastenecké moči.

Takto vypadá les u Jihlavy, kde se minulý měsíc konal oblíbený Pivfest. Vzhledem k tomu, že na akci nebyly instalovány toalety, hádejte kam pánové chodili na záchod.

Apel ze strany Evropské unie tedy není jen kvůli plýtvání vodou, ale i ochraně životního prostředí. Rozkaz z Bruselu zní přitom jasně: “Snižte konzumaci piva na jeden půllitr denně!” Většina zapřisáhlých pivařů už teď hodnotí nařízení Unie jako odporný diktát, který má za úkol vykořenit české tradice a nahradit je západními. Například na konzumaci kávy se toto nařízení vůbec nevztahuje, což značí určité protěžování Pražské kavárny.

Konec notorů v Čechách. Od příštího měsíce může pivař vypít jen jedno pivo denně!

Naštěstí české pivovary velmi rychle zareagovaly na toto populární nařízení a již nyní mají recept, jak Evropskou unii takříkajíc “ochcat”.

„Prostě z piva vyloučíme zbytečnou vodu a pivo zkoncentrujeme. Víme, že je to technicky možné, ale nikdy jsme k tomuto kroku nesáhli. Přece jen. Zajít si každý večer do hospody je nejen o tom, dát si svých 10–15 piv, ale i pokecat se štamgasty a až pak se vrátit domů a zmlátit manželku,“ vysvětluje sládek Jan Chmelař, který má na starosti přípravu první čepované 165 °.

,,Alkoholik Pivař se nemusí bát. Na svoji denní hladinku
alkoholu dosáhne i přes omezení Evropské unie!” –
Jan Chmelař

Čepovaná “sto pětašedesátka” není v podstatě nic jiného, než pivní koncentrát z patnácti půllitrových jedenáctek, které zlaté české ručičky vytunili do půl litru pivního moku s obsahem alkoholu 67,5 promile.

Poznámka redakce: Pivo 11° patří mezi ležáky a skládá se z vody, sladu, chmele a alkoholu.
(11°, tedy takzvaně “jedenáctka” se rovná 4,6 – 4,9 promile alkoholu)

Třetina složení pak zůstane vodou. Jak dodává Chmelař, který s určitou nemilostí přiznává, že technologie není zatím tak daleko, aby dokázala udělat pivo s vyšším obsahem alkoholu tak, aby si nápoj ponechal charakteristickou chuť a aby koncentrace nevypálila strávníkovi díru z jícnu přímo do svěrače.

„Jasně, že se asi zkrátí návštěva běžného štamgasty v hospodě. Ale má to i svá pozitiva. Konečně bude pravda, když chlap oznámí, že jde na jedno. Vlastně tím budou uspokojeny potřeby všech. Evropská unie nebude brblat, že vychlemtáme za rok přehradu, ten jeden spálenej smrček denně se v lese ztratí a až se manža vrátí domů, užije si s řemenem i každá spořádaná puťka,“ uzavírá Chmelař.

9 z 10 žen uvádí, že si nevšimly rozdílu. Jediné, co vypozorovaly je, že je manžel doma zhruba o 4 hodiny dříve, než obvykle.

Nová 165 ° zatím nese pracovní název Eurounijní megacloumák. Kvůli husté konzistenci je doporučována konzumace za pomoci brčka. První várka tohoto EU standardizovaného piva by se měla objevit v hospodách již koncem příštího měsíce. Jako mírně negativní hodnotí obchodníci cenu, která je předběžně odhadována na 375 Kč za půl litru. Nesmíme ovšem zapomínat na to, že se jedná o koncentrát z 15 piv.

 

Post Author: Parzival

Maskot Paralelních listů. Ajťák, grafik, PPC-Ninja a autor placený Sorosem s konexemi na Kalouska. O poledních pauzách chodí po ulicích města, hladí děti po vláscích a kolemjdoucím rozdává květiny. Mezi sedmou a osmou večer roní černé perly a ve volných chvílích léčí pohledem rakovinu. Parzivalův (ne)soukromý Spotify playlist: https://spoti.fi/2YrcTIi