Ostrava musí kvůli ekologickým limitům vypustit ze svého názvu písmeno S

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 4 minut.

Evropská komise přijala nové usnesení zavádějící přísnější limity pro znečišťování ovzduší. Ty začnou platit od ledna 2020. Ostrava bude kvůli nim muset vypustit ze svého názvu písmeno “s” a přejmenovat se tak na Otravu.

Úprava loga byla jen kosmetická, přesto stála 10 milionů korun

Nové emisní limity závazné pro celou Evropskou unii přidělávají vrásky vedení Ostravy. Slezskou metropoli, dlouhodobě známou nekvalitním ovzduším, tak staví do nepříjemného postavení. Buďto do konce roku vyřeší problémy se znečištěním vzduchu, nebo se bude muset k 1. 1. 2019 přejmenovat na Otravu. ,,Je to pro nás naprosto nepřijatelné, dlouhodobě se snažíme zlepšovat podmínky pro život v Ostravě, město je na tom nejlépe za posledních 100 let, bavíme-li se o ovzduší,” diví se primátor Ostravy, Tomáš Macura (ANO).

Filtry z ostravských čističek vzduchu jsou v Praze prodávány pod jednotným označením “brikety”.

S vyjádřením primátora rozporuje aktuální stav ve městě. Ačkoli je červen a teploty atakují i 30° C, ve městě můžeme vidět silničáře s pluhy na odklízení sněhu. Ti od roku 2016 pracují celoročně, jelikož nánosy prachu značně komplikují dopravu. “Dřiv chodili technicke služby s vysavačema, ale pak toho prachu už bylo tolik, že nestihali,” svěřil se nám jeden z obyvatel Ostravy. Svým dětem k loňským Vánocům nadělil ochranný oblek, aby byly chráněny před oxidem siřičitým a uhelnatým. ,,Dneska to je ještě dobre, někdy musite na ulice s baterkou, bo nevidite na metr, slunko jsme už neviděli tak ze dva roky,” odpověděl další z dotázaných obyvatel. Naprosto alarmujícím je pak případ pana Foga, kterému se během dne podařilo zhubnout 20 kilogramů. Jako první podstoupil unikátní operaci, při které mu bylo vysáto z plic neuvěřitelných 19,64 kg prachu. ,,Hned se cítím lépe, dokonce se nezadýchám po minutě chůze a můžu si konečně zapálit cigaretu,” pochlubil se.

Případ pana Foga se dokonce zapsal do učebnic medicíny. Je totiž prudce alergický na prach. S bydlištěm v Ostravě a jeho sazí plnými plícemi je to smrtící kombinace. I malé kýchnutí v jeho uklizené garzonce totiž způsobilo neprostupnou mlhu.

Město zároveň řeší, jak s prachem a popílkem naložit. Sotva se alespoň z části zrekultivovala krajina po těžbě uhlí, nepohledné haldy nahradily doslova prašné hory. Ve hře je tak otevření ski areálu “Prašan”, variace pražské Prašné brány, nebo třeba využití prachu ke stavbě nových domů. Město si nechalo zpracovat studii, zda by nešlo prach stlačit a vyrobené kvádry používat jako stavební materiál. Pokud bude tento plán proveditelný, požádá město Evropskou unii o dotaci na výstavbu továrny pro výrobu kvádrů z prachu. Paradoxně by se tak Ostrava mohla stát ekologickým městem roku. V případě úspěchu projevil zájem o tyto prachové kvádry ArcelorMittal, který chce kvádry použít jako výhřevné palivo ve své huti v městské části Kunčice.


 

 

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.