Pražské kavárně došly peníze na provoz, hrozí ukončení činnosti

Délka textu: Článek přečtete zhruba za 5 minut.

Pražská kavárna se od drtivé lednové porážky jejího kandidáta, Jiřího Drahoše, potácí ve finančních problémech. Reálně hrozí přerušení její činnosti, což vítá zejména Hrad a Tomio Okamura s jeho SPD. 

S vážnými finančními obtížemi se od letošního února potácí Pražská kavárna. Na podporu prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše vydala všechny své finanční rezervy. Dle důvěrných informací, které má naše redakce k dispozici, si kavárna na pokrytí voleb vzala dokonce i úvěr. Ten nyní nezvládá splácet a čelí exekuci. Kavárně bylo k dnešnímu dni zabaveno 30 podšálků a hrníčků s motivy Václava Havla, 15 kávových lžiček, 5 cukřenek, 1 kg pražené kávy a nádobka na mléko. Ani toto však nestačí ke splacení byť jen deseti procent dlužné částky. Navíc kavárna čelí dalšímu sporu s Dagmar Havlovou o nedovolené užívání jména “Václav Havel” na výše zmiňovaných podšálcích.

Pražské kavárně už před několika měsíci odstřihnuli proud. Důmyslným systémem prodlužek je elektrika kradena ze sousední Pražské pivárny.

Jednou z posledních nadějí na zachování provozu Pražské kavárny je Evropská unie. Spekuluje se o možnosti převodu kavárny na neziskovou organizaci financovanou právě Evropskou unií. Zde se však naráží na odpor některých europoslanců, kteří nesouhlasí s výší částky. Až 1 000 000 Euro je údajně určeno na vysoce kvalitní non-GMO RAW BIO Fair trade vegan friendly kávu. Zbytek je určen na nákup nových hrníčků, lžiček a polstrovaných křesílek. ,,Navíc je tady ta věc s politickou korektností. EU nemůže podporovat spolek, kde se používá mletá arabica nebo turek. Je to dehonestující. Buďto budou pít instantní kafe, nebo neuvidí ani cent,” zlobí se německý europoslanec Herbert Logr. Kavárna s touto podmínkou zásadně nesouhlasí. ,,Už měsíc jsme neměli kvalitní kávu. Někteří jsou na tom fakt špatně. Chodí po nádražích a pijí ten sajrajt z automatů. Nemůžou přece po nás chtít pít instantní kafe. Někteří dokonce zalévají lógr i třikrát, aby ušetřili,” reaguje jeden z členů Pražské kavárny, který si nepřeje zveřejnit své jméno. Další možností je crowdfunding nebo pomoc finančníka a filantropa George Sorose. Jeho vyjádření naše redakce shání.

U mnoha kavárníků se začínají projevovat abstinenční příznaky. Nedostatek kofeinu si vybírá svoji daň!

Díky byrokracii se však pomoc kavárně nedostane dříve než v roce 2020. Do té doby hledá pro svůj provoz náhradní prostory. Donedávna byl ve hře přesun do Brna, ten byl ale zavrhnut po zabrání Brna slovenskou armádou, psali jsme zde. Uvažovalo se také o Ostravě. Nakonec byla tato možnost zamítnuta, a to hned z několika důvodů. Jedním z důvodů zamítnutí je fakt, že oficiální vyslanec byl krátce po opuštění vlaku na hlavním nádraží zmlácen, když se údajně zeptal ,,Kůdý se tády dostánu do cééntra?”. Nemluvě o tom, jak Ostraváci nesnášejí cokoli pražského. Za vše mluví příklad z minulého týdne, kdy byl před Ostravou odstaven kamion s cca 3 tunami Pražské šunky. Ta byla následně použita k zasypání zavřených důlních šachet na Karvinsku. Pražané na událost reagovali bojkotem Ostravských klobás. Na protest je odvezli za Prahu a naházeli prasatům. Ani prasata však Ostravské klobásy žrát nechtěla. Reálnou variantou se tak jeví České Budějovice, protože tam by chtěl žít každý. Zda se tam kavárna přesune, bude záležet na událostech následujících týdnů.

 

 

Post Author: Mᴀʟᴄᴏ

Tenhle medailonek je v rekonstrukci. Omlouváme se za zvýšenou úroveň hluku.